pinterest
7x voordelen van een parketvloer

7x voordelen van een parketvloer

Vloerverwarming en een houten vloer gaan perfect samen. Dit maakt de keuze voor hout wellicht een stuk eenvoudiger. Niet alleen gaan de meeste parketvloeren prima samen met vloerverwarming, vloerkoeling en warmtewin-installaties, ze bieden ook veel voordelen. We noemen er zeven om je op weg te helpen naar jouw warme huis.

1. Uitstekende warmtegeleiding en -afgifte

Een van de belangrijkste voordelen van een houten vloer in combinatie met vloerverwarming is de uitstekende warmtegeleiding en -afgifte. De meeste parketvloeren hebben een warmteweerstand (Rc-waarde) lager dan 0,1 [m²K/W], waardoor ze efficiënt en gelijkmatig warmte doorlaten. Daarnaast heeft hout het voordeel dat het de warmte veel langer vasthoudt dan andere materialen. De warmte wordt als het ware in het hout ‘gebufferd’. Hierdoor blijven je huis en vloer comfortabel aanvoelen, zelfs op de koudste dagen. En door die bufferende werking slaat je warmtepomp of verwarmingsketel minder vaak aan en uit. Dit verlengt de levensduur van deze pomp of ketel.

2. Mooi en uniek, boordevol karakter

Hout is een natuurproduct. Elk stukje hout is uniek, met zijn eigen kenmerken. De houtsoort, oppervlaktebewerking, afwerking en legwijze geven elke houten vloer een unieke uitstraling. Zijn natuurlijke uitstraling maakt de houten vloer tijdloos. Je kunt kiezen uit talloze houtsoorten, patronen en kleuren. Jouw vloer blijft jarenlang mooi en door het gebruik ontwikkelt de vloer steeds meer karakter, waardoor hij in de loop der tijd alleen maar mooier wordt. Mocht je op een gegeven moment toch uitgekeken zijn op de vloer dan maak je hem helemaal anders door hem opnieuw te laten lakken of oliën. Zo heb je met minimale kosten en inspanningen een hele nieuwe duurzame vloer.

          LEES OOK: Renovatie van parketvloer

Foto7x voordelen van een parketvloer

3. Een houten vloer is een duurzame en milieuverantwoorde vloer

Houten vloeren zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook duurzaam en verantwoord voor het milieu. De productie van een houten vloer is veel minder milieubelastend dan het produceren van een andere vloer. Bomen slaan tijdens hun groei CO2 op. Na het oogsten blijft deze CO2 opgeslagen in het hout, zolang het hout als product wordt gebruikt. Eén boom oogsten, twee bomen aanplanten. Dat is heel kort gezegd verantwoord bosbeheer. Daar hebben niet alleen de boseigenaren en houtproducenten belang bij, maar zeker ook het milieu! 

Een voordeel van de jonge aanplant is dat die extra veel CO2 opneemt om snel te kunnen groeien. En dat terwijl het gebruikte hout voor je vloer levenslang de opgeslagen hoeveelheid CO2 vasthoudt! Oogsten en aanplanten levert dus een echte win-win situatie op. En een houten vloer gaat ook nog eens veel langer mee. Zo zie je prachtige houten vloeren in kastelen en landhuizen die al generaties lang in gebruik zijn. Mocht er toch een beschadiging zijn, dan is dat makkelijk te herstellen. Een vakman zorgt dat je daar niets meer van terug ziet.

          LEES OOK: Hoe duurzaam is een houten vloer?

Foto7x voordelen van een parketvloer

MOSO® biedt een enorme variëteit aan bamboe vloeren, verdeeld over drie collecties, waarmee er een bamboe oplossing is voor iedereen. Lange en brede vloerplanken in de Grand Collectie voor een ruimtelijke en luxe uitstraling, sterke en robuuste vloeren in de Eternal Collectie en gemakkelijk te plaatsen en voordelige vloeren in de Dynamic Collectie. 

          LEES OOK: Alles over bamboe vloeren

4. Ruime keuze in houtsoorten bij vloerverwarming

Er zijn diverse houtsoorten geschikt voor vloerverwarming. Een vloer van eiken is veruit het populairst, vanwege de uitstraling, sterkte en de stabiliteit.

Foto7x voordelen van een parketvloer

          Eiken houten vloer op ingefreesde vloerverwarming - foto Marc Dorleijn fotografie

Tropische houtsoorten zoals merbau, teak, afzelia, padoek, wengé en kambala voegen kleur toe aan je interieur. Kies bij vloerverwarming voor een houtsoort die minder reageert op temperatuur- en luchtvochtigheidsveranderingen voor optimale prestaties en langdurig plezier. Naast het bepalen van de houtsoort kun je ook kiezen voor een legwijze. Wat dacht je van een grote visgraat? Of een Hongaarse punt? Of toch maar liever de vloer leggen in stroken?

5. Onderhoudsgemak

Herinner je je de dagen nog waarop een houten vloer synoniem stond voor urenlang onderhoud? Die tijden zijn gelukkig voorbij. Met de moderne technologieën op het gebied van lakken en oliën is het onderhouden van een houten vloer nu net zo eenvoudig als het bijhouden van elke andere harde vloerbedekking. Even stofzuigen of een snelle stofwisser erover, en je vloer is weer stofvrij. Een vochtige dweil zo nu en dan is voldoende om eventuele resterende vlekken te verwijderen. Zo simpel is het!

Download hier het Parket magazine en de brochure van het Parket en vloerverwarming informatiecentrum

6. Duurzaam ‘vernieuwen’

Een houten vloer biedt de flexibiliteit om de stijl van je huis te veranderen zonder de vloer te vervangen. Door herbehandeling met olie of het schuren en lakken van de vloer kun je eenvoudig een nieuwe look creëren, wat duurzamer is dan volledige vervanging.

7. Een houten vloer past op elk soort vloerverwarming

In de wereld van verwarmingssystemen is vloerverwarming een populaire keuze geworden, dankzij de gelijkmatige en efficiënte warmteverspreiding die het biedt. Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingssystemen beschikbaar, elk met zijn eigen unieke kenmerken en toepassingen. Bij het kiezen van het juiste vloerverwarmingssysteem is het van cruciaal belang om advies in te winnen bij specialisten. Elke woonsituatie is uniek en vereist een zorgvuldige afweging van factoren zoals isolatie, bouwtype en persoonlijke voorkeuren. Een specialist kan helpen bij het identificeren van het geschiktste systeem voor jou. Wat betreft houten vloeren is er goed nieuws, ze zijn compatibel met verschillende vloerverwarmingssystemen. Of je nu kiest voor een warmtepomp, een ketel, droogbouw, elektrisch of traditioneel, een houten vloer past zich gemakkelijk aan. Dit maakt het mogelijk om te genieten van de warmte en het comfort van vloerverwarming, ongeacht het type systeem dat je kiest.

          LEES OOK: Vloerverwarming én een parketvloer? Ja dat kan!

Voor meer informatie: download hier de brochure en het parket magazine. Bezoek de erkende parketspecialist bij jou in de regio om de verschillende patronen, houtsoorten en kleuren in het echt te ontdekken. 

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen