Vloerverwarming én een parketvloer? Ja, dat kan!

Parketvloeren zijn perfect te combineren met alle soorten van vloerverwarming en vloerkoeling. Dat kan in nieuwbouw en bij renovatie. Duurzaamheid is voor veel huiseigenaren, bouwers én beheerders van woningen en bedrijfsruimtes belangrijk. Samen met comfort natuurlijk. Kies je voor een parketvloer, dan kies je zowel voor duurzaamheid als voor comfort. En dat vinden wij een sterke combinatie! 

Een parketvloer is de meest duurzame vloer die je kunt kiezen

Bomen nemen CO2 uit de lucht op en geven zuurstof terug. In 1 m3 hout wordt 1 ton CO2 opgeslagen. Dat blijft in het hout totdat het verbrandt of vergaat. En dat verbranden is niet nodig, want een houten vloer gaat een leven lang mee. 

De productie van een houten vloer is veel minder milieubelastend dan het produceren van een andere vloer. Bij het oogsten en verwerken van bomen tot allerlei varianten van een houten vloer wordt het minste energie verbruikt van alle vloersoorten. Dit komt omdat de grondstof meteen het eindproduct is. Er is bij parket geen sprake van milieuvervuilende en energie slurpende productieprocessen. 

Een parketvloer gaat ook nog eens veel langer mee. En mocht je op een gegeven iets anders willen met je vloer dan maak je hem helemaal anders door hem opnieuw te laten lakken of oliën. Zo heb je met minimale kosten en inspanningen een hele nieuwe, duurzame vloer.

Lagere energiekosten in het gebruik

Met de huidige energieprijzen is het, zelfs in goed geïsoleerde woningen, belangrijk om zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Van meet af aan betaalt een houten vloer zich terug door lagere stookkosten. Een houten vloer isoleert, neemt warmte snel op en houdt deze warmte veel langer vast. Het hout heeft een bufferende werking waardoor, ook als de thermostaat is afgeslagen, de vloer toch behaaglijk warm blijft. Hierdoor zal de thermostaat minder vaak aanslaan. Dus lekker comfortabel en geen koude voeten als er gekozen is voor een parketvloer. 

Grote keuze in houtsoorten

De keuze in houtsoorten en parketsoorten met geschikte warmteweerstand (Rc-waarde <0,13 [m²K/W]) is enorm. De meeste hout-en parketsoorten hebben zelfs een warmteweerstand <0,09 [m²K/W]. 

Gelukkig is de eiken parketvloer erg populair in Nederland, want deze houtsoort is zeer geschikt om te gebruiken. Een eiken parketvloer kan je op diverse manieren bewerken. Denk aan borstelen, verouderen, schrapen. En daarna kan je de vloer in allerlei kleuren afwerken. Ook houtsoorten als merbau, wengé, teak, afzelia, panga-panga, padoek, afrormosia en kambala voelen zich prima thuis bij vloerverwarming. Wist je dat ook Bamboe (officieel geen houtsoort maar een grassoort) ook een zeer geschikte keuze is bij vloerverwarming?

Naast het kiezen van een houtsoort kan je ook nog kiezen voor een legwijze, het patroon. De keuze is groot. Van visgraat tot versaille-patroon en van stroken tot Hongaarse punt. Geen enkele houten vloer is hetzelfde. Iedere houtsoort heeft een eigen uitstraling en karakter. Houtsoort, oppervlakte bewerking, afwerking en de manier van leggen maken dat elke houten vloer anders is.

Belangrijk aandachtspunt

‘s Winters is de buitenlucht vaak wat droger en omdat de kachel binnen aan gaat wordt de lucht binnen nóg droger. Deze droogheid veroorzaakt niet alleen klachten aan huid, ogen en luchtwegen maar kan, als deze niet wordt gereguleerd, ook scheuren veroorzaken in de parketvloer. Het is daarom heel belangrijk om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden met behulp van een luchtbevochtiger. 

Gezonde lucht heeft een relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65 %! 

Als je bewust wil kiezen en als comfort belangrijk voor je is, is een houten parketvloer dus zeker een aanrader. We zetten de voordelen nog even kort voor je op een rij: 

  • Hout heeft een geschikte warmteweerstand met Rc-waarde <0,13 [m²K/W].
  • Parket houdt langer warmte vast, dus geen koude voeten als de thermostaat uit is.
  • Duurzaam, want in 1 m3 hout zit 1 ton CO2 opgeslagen.
  • Gaat een leven lang mee.
  • Geschikt voor vloerverwarming, vloerkoeling of lage temperatuurverwarming zoals warmte-win-installatie.

Lees hier meer

Op de onafhankelijke website vloerverwarmingenparket.nl lees je alles over een effectieve toepassing van parketvloeren op vloerverwarming. Deze informatie is tot stand gekomen in een samenwerking tussen een 25-tal leveranciers van parket, vloer afwerkmiddelen en vloerverwarmingssystemen. Deze hebben inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in de combinatie van parket en vloerverwarming.

Ben je je aan het oriënteren op parket? Bezoek dan een erkende vloerenspecialist in de regio. Deze kan advies op maat verzorgen. Je herkent de vloerenspecialist aan het ‘parket en vloerverwarming’-vignet.

Deel dit artikel:

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen