pinterest
Alles over vloerverwarming

Alles over vloerverwarming

Ben je op zoek naar vloerverwarming? Wij geven je graag meer informatie om straks een keuze te kunnen maken. Vloerverwarming is in ieder geval een mooie oplossing en een goed alternatief voor de radiator. Behalve dat het een opsteker is voor het interieur, zorgt deze vorm van verwarming voor een betere warmteverdeling en een lagere energierekening. De gelijkmatige warmtestraling maakt vloerverwarming de meest economische en meest behaaglijke vorm van verwarming. Concreet betekent dit dat de thermostaat 2 tot 3°C lager gezet kan worden dan bij conventionele radiatorverwarming.

Is elke vloer geschikt voor vloerverwarming?

Bijna alle typen vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, hoewel sommige vloer-soorten geschikter zijn dan anderen. Natuursteen en plavuizen staan natuurlijk bekend om hun uitstekende warmteoverdracht. Voor kunststof vloeren en vinyl geldt dezelfde mate van geschiktheid. Daarnaast zijn ook houten planken en parket goed met vloerverwarming te combineren, mits er gekozen wordt voor een droge, harde houtsoort zoals eiken, hard maple, essen, lariks en noten. Er zijn vloerverwarmings-systemen voor houten vloeren, die niet in de betonnen vloer gefreesd hoeft te worden; de houten vloerdelen worden er stevig bovenop gelijmd. Ook laminaat kan met vloerverwarming worden gecombineerd. Informeer bij deze laatstgenoemde optie wel bij de fabrikant, vaak worden er voorwaarden aan de installatie gesteld.

Water of elektrisch?

Bij vloerverwarming worden twee systemen onderscheiden: een nat systeem en een droog systeem. Watergevulde vloerverwarming heeft een slangensysteem welke wordt ingefreesd in de betonvloer of in prefab montageplaten geklikt en afgewerkt met een zandcementvloer. De nieuwste systemen krijgen tegenwoordig een bijzonder dunne afwerkvloer, waardoor er een lage opbouwhoogte ontstaat en de warmteoverdracht optimaal is. Voor de badkamer is de combinatie met wandverwarmingssystemen ideaal, omdat de warmte gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid en de wanden droog en schimmelvrij blijven.

Elektrische vloerverwarming bestaat uit verwarmingsmatten die in het specie- of lijmbed worden gelegd. Ze werken op 220V of zwakstroom. De vliesdunne matjes (soms maar 0,3 mm) zijn ideaal voor vloeren die niet te dik mogen worden. Elektrische vloerverwarming is in gebruik iets duurder, maar doordat de vloerverwarming in gebruik beter te regelen is en de installatiekosten lager liggen, is het verschil in kosten niet zo groot. Dit systeem vloerverwarming is uitermate geschikt als aanvullend verwarmingsysteem. Bijvoorbeeld voor het aanrecht, in het toilet of de badkamer en ook hier is wandverwarming een mooie mogelijkheid. In combinatie met een klokthermostaat vallen de kosten mee. Kijk eens bij MAGNUM of SPEEDHEAT voor de mogelijkheden van elektrische vloerverwarming.

FotoAlles over vloerverwarming

Hoofd- of bijverwarming?

Wanneer de kamertemperatuur wordt geregeld door warmteafgifte van de vloer, spreken we over hoofdverwarming. Wanneer vloerverwarming toch nog gecombineerd moet worden met radiatoren of convectoren spreken we van bijverwarming. Goed geleidende vloeren die direct verlijmd worden op de afwerkvloer, bijvoorbeeld natuursteen of tegels, combineren uitstekend met een hoofdverwarmingsysteem. Zwevend geïnstalleerde vloeren lenen zich beter voor vloerverwarming als bijverwarming.

Hoge of lage temperatuur?

Bij een traditioneel cv-systeem bedraagt de watertemperatuur 60-90°C, afhankelijk van de buitenluchttemperatuur. Bij een laag-temperatuur verwarmingsysteem (LTV) wordt het water opgewarmd tot maximaal 40 graden. De meeste typen vloerbedekking kunnen gecombineerd worden met een LTV systeem. Vloeren op basis van textiele materialen, schuimen, hout of kurk (dus ook linoleum) hebben een hoog isolerend vermogen; het effect zal minder rendabel zijn. Dat geldt ook voor akoestisch laminaat met ingebouwd isolatiemateriaal. En pas op: alleen steenachtige materialen verdragen hogere temperaturen. Houten vloeren hebben zelfs een maximum van ca. 26°C. Zo’n ‘comfort’ vloerverwarming moet altijd aangevuld worden met radiatoren of convectoren.

CV-ketels en vloerkoeling

Vloerverwarming wordt meestal toegepast op een specifieke plek: keuken, serre, woonkamer, eventueel gang of toilet. Een laag-temperatuursysteem wordt via een verdeler gekoppeld aan het bestaande cv-net. Nieuw is een type ketel dat twee gescheiden circuits heeft: een voor de conventionele cv (watertemperatuur 60-90°C) en een voor het laag-temperatuurtraject van 26-35°C. Dezelfde systemen, die tijdens de verwarmingsperiode voor groot comfort zorgen, kunnen in de zomer worden gebruikt voor koeling. Om de functie van de oppervlakteverwarming naar koelen over te schakelen, wordt er koud water door het bestaande buissysteem geleid. De oppervlaktekoeling is duidelijk effectiever dan het gebruik van airco, zeker in combinatie met een warmtepomp of een broninrichting. Parket en vloerkoeling gaan samen, mits er rekening gehouden wordt met zaken als condensvorming.

Inspiratie en informatie

Voor meer informatie en inspiratie op het gebied van vloerverwarming kunt u kijken naar "product in beeld" en naar onze inspiratie-borden op Pinterest. Bovendien is het mogelijk om via onze brochure-service gratis mooie brochures te bestellen boordevol informatie.

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten
banner
Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
Uw-Woonmagazine Shop
Bekijk alle aanbiedingen

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen