pinterest
Stappenplan om zelf een vloer te plaatsen

Stappenplan om zelf een vloer te plaatsen

Een vloer leggen moet op de juiste manier gebeuren. Alleen dan krijg je een duurzaam resultaat. Of je nu tegels, hout, laminaat of tapijt legt, dit 10-stappenplan helpt je bij het installeren van elke vloer.

1. Voorbereiding van de ondergrond

FotoStappenplan om zelf een vloer te plaatsenBelangrijk bij deze eerste stap is dat de ondergrond goed wordt voorbereid. Zorg ervoor dat deze schoon, vlak, droog en vrij is van eventuele oneffenheden of schade ,voordat je de nieuwe vloer installeert. Repareer eventuele scheuren, gaten of ongelijkheden in de ondervloer. Deze bamboe vloer is van MOSO.

2. Type vloerbedekking

FotoStappenplan om zelf een vloer te plaatsen

Kies het juiste type vloerbedekking dat geschikt is voor de specifieke ruimte waarin je het wilt plaatsen. Zo zijn tegels bijvoorbeeld ideaal voor badkamers en keukens, terwijl hardhouten vloeren uitstekend werken in woonkamers en slaapkamers. Op deze badkamervloer liggen tegels van Douglas & Jones.

 3. Acclimatisatie

FotoStappenplan om zelf een vloer te plaatsenLaat de nieuwe vloerbedekking acclimatiseren in de ruimte waar deze zal worden geïnstalleerd, voordat je begint. Dit helpt voorkomen dat de vloer later uitzet of krimpt als gevolg van temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. In deze badkamer ligt een vloer van Meister.

 4. Ondervloer

FotoStappenplan om zelf een vloer te plaatsenControleer of je de juiste ondervloer hebt voor het type vloerbedekking dat je installeert. De ondervloer kan helpen bij geluidsreductie en isolatie. Op de foto een parketvloer van Meister Als voorbeeld. Deze kan met speciale parketlijm op de meeste ondergronden worden gelijmd, mits deze voldoende droog en egaal is. Goede parketlijm reduceert doorgangsgeluid, is vochtbestendig én geschikt voor vloerverwarming. Wanneer de vloer 'zwevend' wordt gelegd, is er een stabiele ondervloer nodig. 

5. Correcte installatie-methode

FotoStappenplan om zelf een vloer te plaatsen

Het is essentieel om de installatie-instructies van de fabrikant nauwkeurig op te volgen. Verschillende soorten vloeren vereisen verschillende installatiemethoden, zoals lijmen, klikken, spijkeren of zwevend leggen. Op de foto PVC vloer van TFD Floortile

6. Lijn en patroon

FotoStappenplan om zelf een vloer te plaatsen

Let goed op de lijnen en patronen van de vloerbedekking. Zorg ervoor dat de vloer recht en evenwichtig is, vooral als er een patroon aanwezig is. Zoals bij deze vinylvloer van Invictus. 

7. Uitbreidingsruimte

FotoStappenplan om zelf een vloer te plaatsenUitbreidingsruimte is van vitaal belang om een aantal redenen:

  1. Vloeren kunnen onder invloed van temperatuur- en vochtigheidsveranderingen uitzetten en krimpen. Zonder voldoende ruimte langs de randen van de kamer om deze bewegingen op te vangen, kan de vloer kromtrekken, opbollen of scheuren vertonen. Dit kan resulteren in mogelijk kostbare schade aan je vloerbedekking. 
  2. Zwevend gelegde vloeren, zoals laminaat of vinylvloeren, hebben specifieke behoeften als het gaat om uitbreidingsruimte. Omdat deze vloeren niet aan de ondervloer worden vastgelijmd, zijn ze gevoeliger voor bewegingen. De uitbreidingsruimte fungeert als een bufferzone en voorkomt dat de vloer beperkt wordt in zijn beweging. Op de foto een luxe vinylvloer van Invictus.

8. Afwerking

FotoStappenplan om zelf een vloer te plaatsenZorg ervoor dat de randen van de vloer netjes zijn afgewerkt met plinten of overgangsstrips waar de vloer aansluit op andere oppervlakken, zoals muren of deuropeningen. Het draagt niet alleen bij aan de esthetiek van de ruimte, maar zorgt er ook voor dat de randen van de vloer goed beschermd zijn tegen schade en slijtage. Het is dan ook van essentieel belang om goed na te denken over de afwerking van de vloer, of het nu gaat om plinten, overgangsstrips of andere afwerkingsmethoden. Deze gietvloer met plinten is van Unica.

9. Professionals inschakelen

FotoStappenplan om zelf een vloer te plaatsenAls je niet zeker bent van je eigen vaardigheden of als het om een complexe installatie gaat, overweeg dan om een professional in te huren om de vloer te plaatsen. Dit kan ervoor zorgen dat de installatie correct wordt uitgevoerd. Zij hebben meer ervaring en kennis op het gebied van vloerinstallatie en weten hoe ze op problemen kunnen anticiperen en oplossen. Ze hebben de juiste gereedschappen en materialen om de klus efficiënt en nauwkeurig te klaren. Hierdoor wordt de kans op fouten of problemen geminimaliseerd, wat kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn. Ten tweede eisen fabrikanten vaak dat de installatie wordt uitgevoerd door een erkende professional om de garantie te handhaven. Dit natuurstenen vloer komt van Kersbergen Natuursteen.

10. Onderhoud en nazorg

FotoStappenplan om zelf een vloer te plaatsenNa de installatie is het belangrijk om de vloer regelmatig te onderhouden volgens de aanbevelingen van de fabrikant om de levensduur te verlengen. Het nauwgezet volgen van deze richtlijnen helpt om problemen met de vloer op de lange termijn te voorkomen en ervoor te zorgen dat je een vloer krijgt die er niet alleen goed uitziet, maar ook goed blijft. Woca heeft diverse oliën, natuurzeep en onderhoudsgel voor houten vloeren.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen