pinterest
Houten vloeren: alles over parket

Houten vloeren: alles over parket

Elke parketvloer is anders. Dat heeft te maken met de houtsoort, de structuur, de kleur, de afwerking en de wijze van leggen. Parket past bij elk interieur; van klassiek tot modern. Bovendien zijn parketvloeren duurzaam, tijdloos en door het levendig karakter van het hout haal je met deze vloeren zo de natuur in huis.

Verschillende soorten parketvloeren

Een parketvloer kan prima op vloerverwarming worden geïnstalleerd. Er is een grote keuze in houtsoorten, hardheden, legvarianten en afwerkingmethoden. De houtsoort die je kiest, bepaalt de kleur, de oppervlakte-textuur en het gevoel van je vloer. Lichtgetinte, blonde houtsoorten zoals white maple, essen en beuken roepen een kalme en serene sfeer op. Exotische houtsoorten zijn meer mysterieus: teak, jatoba, noten, merbau en het bijna zwarte wengé. Ook bamboe hoort in dat rijtje thuis. Eik is dé houtsoort de komende jaren en komt in veel gedaantes aan bod; van klassiek parket, tot reclaimed eik met zaagsneden en nagelputjes. Ook de grootte van de planken speelt een belangrijke rol: we zien veel lange- en brede planken en levendige patronen. Zo heeft Meister bijvoorbeeld speciaal parket met extra lange en brede planken. 

FotoHouten vloeren: alles over parket
Parketvloer met extra lange en brede planken - Meister

Patronen en motieven van parket

Het kenmerk van een authentieke parketvloer is natuurlijk het werken met patronen en motieven. Visgraat parket is ongetwijfeld de bekendste.

FotoHouten vloeren: alles over parket

Visgraat vloeren met brede houten planken in grote afmetingen zijn op dit moment de trend in Houten vloeren. De nieuwe, duurzame visgraat vloeren met robuuste, brede planken hebben een eigentijds karakter en geven de woning een warme en moderne uitstraling met de grandeur van weleer. We zien ze terug in verschillende woonstijlen: zowel klassiek als modern en deze vloeren staan ook prachtig in de badkamer, keuken en hal. Op de foto zie je het Longlife parket Residence PS500 in Eik authentic wit van Meister.

Wat we nog vaak terug zien in een klassiek interieur is het Versailles Patroon. Deze vloeren bestaan uit eikenhouten panelen die per stuk een vierkante meter zijn, en eruit zien als een diagonaal vlechtwerk van blokken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren zodat je precies de vloer kan kiezen die goed bij je interieur past.

Maar het kan altijd ingewikkelder. Wat te denken van een blokkenpatroon (castle blocks) of een stermotief in lichte en donkere houttinten? Het is natuurlijk moeilijk in te schatten hoe dat alles er in jouw huis uit komt te zien. Daarom hebben parketspecialisten ontwerpprogramma's waarmee je verschillende typen parket in je eigen interieur kunt visualiseren. Het enige wat je nodig hebt, is een foto van de beoogde ruimte.

Traditioneel tapis parket

Als je kiest voor een houten vloer die minimaal “werkt”, stil is en gelegd kan worden in verschillende patronen, dan is traditioneel tapis jouw ideale parket. Tapis is opgebouwd uit smalle massief houten plankjes met breedtematen tot circa 16 cm. De plankjes vormen een lijnenspel van stroken of patronen, zoals blokken en het bekende visgraat. Na het leggen (verlijmen én spijkeren) worden de naadjes en gaatjes opgevuld met een papje van fijn houtzaagsel en lijm. Hierdoor ontstaat een praktisch naadloos, dun en supercompact geheel. Van werken – krimpen en uitzetten onder invloed van luchtvochtigheid – heeft tapis door zijn sterke opbouw weinig last. Overigens is het leggen van tapis én de afwerking daarvan een ambachtelijk karwei dat zeker een paar dagen in beslag neemt.

Meerlaags lamelparket

Een moderne variant op het traditionele tapis parket is lamelparket. Je kunt aan de bovenzijde van de vloer niet waarnemen of het een massieve vloer of lamelparket betreft. Werkelijk prachtig! Dit type parket is gelaagd opgebouwd. Op een zelfdragende onderlaag van een goedkopere houtsoort zijn kruiselings weer latjes verlijmd. De toplaag bepaalt het uiterlijk en bestaat meestal uit 5-8 mm dik hardhout. Voordeel van dit type vloer is dat de lamellen direct op een vlakke cementdekvloer (dus zonder spaanplaat tussenvloer) kunnen worden gelijmd, waardoor de opbouwhoogte gering is. Lamelparket wordt altijd legklaar en compleet geleverd. Dus inclusief afwerking met lak of olie. Lamellen met een kliksysteem kunnen heel goed zelf worden gelegd.

Op welke ondergrond leg je een parketvloer?

Een parketvloer kan in principe met speciale parketlijm op de meeste ondergronden worden gelijmd, mits deze voldoende droog en egaal is. Goede parketlijm reduceert doorgangsgeluid, is vochtbestendig en geschikt voor vloerverwarming. Wanneer de vloer 'zwevend' wordt gelegd, zal er een stabiele ondervloer nodig zijn. Een ondervloer is een zachte laag die tussen de harde ondergrond en de parketvloer zwevend (los) komt te liggen en die zorgt voor optimale geluiddemping. De meest geschikte ondervloer is voor iedere parketvloer en iedere woonsituatie weer anders. Er zijn ondervloeren verkrijgbaar met zowel geluidsreducerende als egaliserende en vochtwerende eigenschappen.

Plinten en profielen

Perfect parket staat of valt met de afwerking. De betere parketleveranciers hebben een gevarieerd assortiment parketplinten in de kleur en structuur van de vloer. Of kies voor een plint in de kleur van de muur. Ga voor een klassieke of moderne look en creëer je een uitstraling die bij je eigen smaak past. Met de speciale profielen kunnen de vloeren perfect aansluiten op bijvoorbeeld een trap, vast tapijt of een vloer van een andere hoogte.

Reinigings- en onderhoudsmiddelen

Parket is mooi, maar gevoelig. Houd zand en vuil zo veel mogelijk buiten de deur en bevestig beschermviltjes onder het meubilair om krassen te voorkomen. Voor het specifieke onderhoud zijn er speciale reinigings- en onderhoudsmiddelen. Deze zijn nauwkeurig afgestemd op de afwerking waarvoor is gekozen: lak, was of olie. Afhankelijk van de mate van de belasting dient de vloer doorgaans om de paar jaar opnieuw behandeld te worden.

Inspiratie en informatie

Kijk voor voorbeelden & informatie over verschillende parketvloeren  bij "product in beeld" en naar onze inspiratie-borden op Pinterest. Bovendien is het mogelijk om via onze brochure-service mooie brochures te bestellen

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen