pinterest
Tegels en plavuizen: Special

Tegels en plavuizen: Special

Tegels maken de sfeer

Tegels en ook plavuizen hebben alles in huis om van de vloer een eyecatcher te maken. De kleurenrijkdom en de verscheidenheid aan structuren, dessins en afmetingen kenmerken de veelzijdigheid van dit product. Keramische tegels werden vroeger vooral functioneel gebruikt voor ruimtes zoals de badkamer, het toilet en de keuken. Tegenwoordig worden tegels voor alle andere kamers van een woning gebruikt. Tegels zijn namelijk niet alleen mooi, ze zijn ook praktisch, hygiënisch, makkelijk te onderhouden en duurzaam.  En tegels en plavuizen zijn bij uitstek geschikt om met vloerverwarming te combineren.

Verschil in formaat en patroon

Tegels staan garant voor sfeer. De zwart-wit geblokte vloer is een klassieker bij uitstek. Handgemaakte Portugese tegels en antieke motieftegels zien we weer steeds vaker in het interieur. Het veelkleurige glasmozaïek doet het al jarenlang goed in badkamers. Wie een bijzonder architectonische uitstraling zoekt, zal verrast worden door tegels van echt glas, rvs of zelfs leer en prachtige look-alikes van natuursteen of hout.

FotoTegels en plavuizen: Special
Antieke patchwork tegeltjes van Floorz

Groot formaat

In de huidige minimalistische trend komt een zogenaamde grootformaat tegel heel fraai tot z’n recht. Denk aan 90 x 90 cm, 100 x 100cm of 60 x 120 cm. Grootformaat tegels worden meestal strak gekalibreerd zodat de platen met supersmalle voegen (1,5 mm) gelegd kunnen worden. Dat geeft een strak en architectonisch resultaat. Nog een ruimtelijke troef is het doortrekken van tegels tot op de wand, meestal in een wat andere maatvariant. Vooral mooi in moderne badkamers. U kunt kiezen voor een totaalconcept, waarin alle wand-, vloer- en plinttegels mooi op elkaar zijn afgestemd: in kleur, decor en maat.

FotoTegels en plavuizen: Special
Keramische tegels met natuursteen-look in groote formaat - Kol tegels

Look-alikes: hout en natuursteen

Een nieuwe trend zijn keramische tegels, die als twee druppels water lijken op een heel ander materiaal. Denk daarbij aan tegels met het uiterlijk van natuursteen (marmers, hardsteen), compleet met de karakteristieke barstjes, putjes en aders. De randen strak of juist ‘rustiek’ getrommeld. Hetzelfde geldt voor trendy splijtsteen (leisteen en kwartsiet), bekende soorten uit de jaren vijftig en zestig. Ook die zijn nu verkrijgbaar als replica in keiharde tegelvarianten. Helemaal spectaculair zijn de look-alikes in de optiek van hout, beton of cortenstaal.  Door een speciale techniek worden kopieën van hout of natuursteen in 3D op de tegels gedrukt. Hierdoor zijn ze niet van echt te onderscheiden. De look-alikes zijn zeer populair. Geen wonder, want deze keramische tegels combineren de uitstraling van kwetsbare materialen met het onderhoudsgemak van geglazuurde tegels: vlekbestendig, door-en-door gekleurd en krasvast.

FotoTegels en plavuizen: Special
Keramische tegels met houtlook via Kol tegels

Tegels van natuursteen

Natuursteen tegels zijn er in enorm veel kleuren en soorten: marmer, kalksteen, graniet, leisteen en kwartsiet om er maar eens een paar te noemen. Maar ook voor wat betreft de kleur, structuur en de afwerking: ruw, mat, of glanzend. Wanneer je kiest voor een vloer van natuursteen, dan kies je niet alleen voor een stijlvolle vloer, maar ook voor een zeer duurzame vloer. Lees hier alles over tegels van natuursteen.

FotoTegels en plavuizen: Special
Natuursteen tegels van Kersbergen

Geglazuurde- en ongeglazuurde  tegels

Geglazuurde tegels zijn bestand tegen chemicaliën en vloeistoffen, maar helaas ook krasgevoelig en glad. De duurzaamheid van een geglazuurde tegel hangt af van de dikte, hardheid en de afwerking van het glazuur (glans, mat of halfmat). De kwaliteit van de glazuurlaag valt af te lezen aan de slijtklasse: klasse 1 t/m 5. Tegels uit klasse 5 zijn het sterkst. Het gaat daarbij vrijwel altijd om ongeglazuurde en dubbel gebakken tegels – ideaal voor drukke huishoudens met kinderen en huisdieren. Ongeglazuurde tegels zijn extreem slijt- en krasbestendig wat ze geschikt maakt voor een intensief te belopen vloer. Vlekgevoeligheid is inherent aan ongeglazuurde tegels. Door het vloeroppervlak eenmalig te behandelen met een transparante siliconenwas wordt het beter bestand tegen vlekken en vocht. Deze tegels kennen een puur, maar beperkt kleurenscala: grijs-, rood-, bruin-, wit- of geelachtig.  Het onderhoud van geglazuurde vloertegels is eenvoudig: dweilen met een sopje van allesreiniger en water. Ongeglazuurde vloertegels kunt u reinigen met water en een speciaal onderhoudsmiddel.

FotoTegels en plavuizen: Special
Designtegels Portugese cementtegels

Inspiratie en informatie

Voor meer informatie en inspiratie op het gebied van tegels kunt u kijken naar "product in beeld" en naar onze inspiratie-borden op Pinterest. Bovendien is het mogelijk om via onze brochure-service gratis mooie brochures te bestellen boordevol informatie.

FotoTegels en plavuizen: Special

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen