pinterest
Tips voor het onderhoud van uw vloer

Tips voor het onderhoud van uw vloer

De meeste vloeren zijn makkelijk te onderhouden en vaak is het voldoende wanneer je regelmatig stof en vuil afneemt en wekelijks dweilt met lauw water en speciale reiniger. Maar verschillende vloeren vragen toch verschillende reinigingsmethoden.

Laminaat: onderhoudstips

Sommige laminaatvloeren zijn speciaal ontwikkeld voor de natte ruimtes door een gesloten oppervlakte en kunnen water goed verdragen. Maar over het algemeen kan je laminaat beter niet nat maken, omdat de naden geen beschermlaagje hebben en de vloer dan kan gaan bobbelen. Er zijn speciale uitwasbare microvezel vliesdoeken om het laminaat schoon te maken. Wil je de vloer toch af en toe nat reinigen, gebruik dan speciale laminaatreiniger en een uitgewrongen dweil. Lichte beschadigingen herstel je gemakkelijk in de originele vloerkleur met speciale reparatiepasta, die je kan mengen tot de juiste kleur. Voor hardnekkige vlekken zoals niet uitwasbare viltstift of schoensmeer zijn speciale reiniging stiften.

Houten vloeren-onderhoud

Parket is mooi maar gevoelig. Houd zand en vuil zo veel mogelijk buiten de deur en bevestig beschermviltjes onder het meubilair om krassen te voorkomen. Voor het specifieke onderhoud zijn er speciale reiniging- en onderhoudsmiddelen. Deze zijn nauwkeurig afgestemd op de afwerking waarvoor is gekozen: lak, was of olie. Afhankelijk van de mate van de belasting dient de vloer doorgaans om de paar jaar opnieuw behandeld te worden.

Een houten geoliede plankenvloer is door vele lagen olie goed bestand tegen vlekken en krassen. Een eventuele vlek kan worden weggeveegd of schoongemaakt met reinigingsmiddel van de fabrikant. Door de vloer regelmatig een poetsbeurt te geven met olie, blijft de vloer een levendige en gezonde uitstraling houden. Bij normaal gebruik hoeft de vloer maar één keer per jaar te worden nageolied. Wanneer de houten vloer is behandeld met was, is het nodig om deze zo’n twee keer per jaar opnieuw in de was te zetten.

Een gelakte houten vloer is bestand tegen vuil en vlekken en kan makkelijk worden gereinigd. Nadeel is dat de lak wel gevoelig is voor krassen.

Bescherm de natuursteenvloer

Graniet, marmer, kalksteen, hardsteen of terrazzo; natuursteen wordt vrijwel standaard voorzien van een impregneer, die langdurig beschermt tegen vuil, vlekken en de indringing van vocht. Soms wordt over een impregneer nog een beschermende coating aangebracht. Het laagje van de coating slijt langzaam van de natuursteen af, net als parketlak. Ze zijn leverbaar in mat en hooglans en geven een hoge bescherming tegen vuil, vlekken en de indringing van vocht. Marmer kan eventueel worden nabehandeld met een beetje matte of hooglans marmerwas. Gebruik het niet te vaak, omdat zich dan op weinig belopen plaatsen een dikke laag kan vormen.

Onderhoudsvriendelijke gietvloeren

Gietvloeren zijn niet gevoelig voor vlekken, maar probeer vlekken wel binnen een half uur schoon te maken. Zo voorkom je dat ze in de vloer trekken. Een kunsthars gietvloer heeft een hoge poriedichtheid en is gemakkelijk te onderhouden. Gewoon met een droge doek en af en toe een vochtige (niet te natte) dweilbeurt. Bij een cementgebonden gietvloer is een regelmatige onderhoudsbeurt op basis van water en een speciaal onderhoudsmiddel voldoende om de vloer waterafstotend te houden.

Tegels en plavuizen

Tegels zijn over het algemeen onderhoudsvriendelijk, maar voor elke soort tegel is een reinigingsmiddel. Geglazuurde vloertegels kan je dweilen met een sopje van allesreiniger en water. Ongeglazuurde tegels hebben een speciaal onderhoudsmiddel nodig. In de badkamer zijn de vieze voegen, vooral te wijten aan een gebrek aan goed  ventilatie, makkelijk te verhelpen. Af en toe een borsteltje met schoonmaakazijn erover doet wonderen.

Vloerbescherming

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Bescherm je vloeren daarom voor krassen met de juiste door je meubels te voorzien van vloerbeschermers. Er zijn doppen en glijders voor de poten van stoelen en voor verschillende meubels. Zo houd je je vloer mooi!

FotoTips voor het onderhoud van uw vloer

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen