pinterest
Zelf beton vlinderen doe je zo!

Zelf beton vlinderen doe je zo!

Als je een betonvloer aan hebt gelegd, kun je de structuur van het beton verstevigen door de vloer te ‘vlinderen’. Zelf vlinderen is zeker mogelijk, maar wél een behoorlijk zware klus. Wil je er desondanks mee aan de slag? Lees dan in dit artikel hoe je het beste te werk kunt gaan. 

1. Wat betekent het vlinderen van beton?

Na het storten van de betonvloer, is het vloeroppervlak erg ruw. Door het beton te vlinderen krijgt het beton een compacte structuur en typisch wolkachtige uitstraling. Het vlinderen doe je met een vlindermachine. Dit apparaat bestaat uit bladen die een ronddraaiende beweging over de vloer maken. 

Houd er rekening mee dat beton vlinderen een zware klus is. Een vlindermachine is zwaar en krachtig en het vergt dan ook aardig wat spierkracht om het apparaat onder controle te kunnen houden. Zorg ervoor dat je voor gebruik zorgvuldig de handleiding van de machine doorneemt. 

2. Op welk moment vlinder je beton?

Je kunt beton vlinderen vanaf het moment dat je na het storten weer over de betonvloer kunt lopen. Op beton dat net gestort is, ontstaat een waterlaagje. Zodra de waterlaag verdwenen is, is de betonvloer voldoende uitgehard en kun je starten met vlinderen.

Hoe lang dat precies duurt? Gemiddeld zo’n 24 uur. De precieze tijd hangt af van de samenstelling van het beton, de dikte van de vloer, de ondergrond, de temperatuur en de luchtvochtigheid. In dit geval geldt: vertrouw op je zicht, niet op de tijd.

3. Hoe ga je aan de slag met beton vlinderen?

De bladen van de vlindermachine hebben verschillende standen. Hoe vlakker je de bladen instelt, hoe meer weerstand het apparaat zal hebben op de vloer. Als je start met vlinderen, stel je de bladen schuin in. Op die manier kan het beton goed verdicht worden. Vervolgens stel je de bladen telkens vlakker in, waardoor de vloer een alsmaar egaler wordt.

Gaat het om een betonvloer in een andere binnenruimte? Dan kan het nodig zijn om de betonvloer ook te polijsten. Door te polijsten krijgt de betonvloer een glans en worden de structuren in het beton nog beter zichtbaar.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen