pinterest

Wat is het verschil tussen overgordijnen en gordijnen?

Als men over gordijnen praat kunnen daarmee zowel overgordijnen als glasgordijnen worden bedoeld. Voor het gemak kun je glasgordijnen vitrage noemen en dan is het meteen duidelijk wat je bedoelt. Ook woorden als raambekleding en raamdecoratie worden gebruikt, maar in de meeste gevallen gaat het gesprek dan over shutters, jaloezieën, rolluiken. Er zijn in elk geval veel namen om over de decoraties te praten die je voor je raam hangt. Online zul jij ze allemaal tegenkomen. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen overgordijnen en gordijnen door de gordijnen glasgordijnen of vitrage te noemen. Allemaal namen die je, zoals eerder is gezegd, tijdens je zoektocht zult tegenkomen.  
 
Wat is het verschil tussen overgordijnen en gordijnen #raambekleding #gordijnen #overgordijnen

De verschillen tussen overgordijnen en glasgordijnen

 • Overgordijnen worden vaak aan het plafond bevestigd en hangen tot op de grond of een stukje daarboven. Glasgordijnen hangen tussen de kozijnen en moeten daarom ook precies op maat worden gemaakt.
 • Overgordijnen zijn een stuk zwaarder dan glasgordijnen en hebben daarom een stevige bevestiging in muur of plafond nodig. Glasgordijnen zijn veel lichter in gewicht en kunnen met haakjes aan een plastic gordijnrail worden bevestigd.
 • Het materiaal van overgordijnen is dikker en zwaarder dan de stof van glasgordijnen, van laatstgenoemde is de stof transparant, licht in gewicht maar ook wel sterk. 
 • Overgordijnen zijn vaak moeilijker zelf te wassen dan glasgordijnen en moeten voor reiniging naar de stomerij (niet allemaal).
 • Overgordijnen zorgen voor 100% privacy als ze dicht hangen, glasgordijnen bieden minder bescherming tegen inkijk, al houden ze wel het felle zonlicht wat tegen.
 • Overgordijnen isoleren, dat doen glasgordijnen niet.
 • Overgordijnen verduisteren zeker als ze zijn gevoerd, dat doen glasgordijnen niet, deze zijn transparant.
 • Overgordijnen worden opgemeten over de gewenste lengte en breedte, glasgordijnen hoeven niet het gehele raam te bedekken, denk aan valletjes.
 • Overgordijnen geven ’s avonds sfeer aan de woonkamer en slaapkamer, glasgordijnen doen dat overdag.
 • Overgordijnen vangen meer stof dan glasgordijnen, goed om daarover na te denken bij de keuze van de stof als iemand van je huisgenoten een allergie of longziekte heeft.
 • Overgordijnen kunnen ervoor zorgen dat de kamer kleiner lijkt, glasgordijnen doen dat niet. Wil je dat eerste voorkomen kies dan voor een lichte kleur.
De verschillen tussen glasgordijnen en overgordijnen zijn duidelijk. Je kunt ze apart gebruiken, maar ze combineren is ook een optie en een hele mooie. Bekijk het aanbod online. Vraag stalen van de stof en de kleuren aan om thuis te bekijken of een en ander bij de rest van je interieur past. Kom je er niet helemaal uit, vraag dan advies op maat. Je kunt heel fraaie combinaties maken, waardoor jouw woonkamer of slaapkamer een totaal andere uitstraling krijgt. 
Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen