Handige tips om de voegen van de vloer langdurig fris en mooi te houden

Wekelijks onderhoud aan de vloer in huis is noodzakelijk om deze langdurig mooi en fris te kunnen houden. Het geldt voor een tapijt, maar ook voor harde vloeren als plavuizen en bijvoorbeeld pvc. Er zijn verschillende manieren waarop je een vloer kunt onderhouden. Denk aan het regelmatig stofzuigen en dweilen van de vloer om vuil op te nemen en de toplaag vrij van bijvoorbeeld kleine zanddeeltjes te houden. De voegen van een tegelvloer worden hiermee niet gereinigd. Zeker in de badkamer, maar ook in de keuken is de kans relatief groot dat er zich vuil aan de voegen hecht. Het zorgt voor een vervelende aanslag op de voeg. Periodiek je voegen impregneren helpt om deze aanslag tegen te gaan. De coating die je hierbij aanbrengt op de voeg stoot het vuil af, waardoor het zich minder makkelijk aan de voeg hecht. Daarbij verklein je de kans dat er vocht in de voeg trekt, wat in het ergste geval zou kunnen leiden tot een verzwakking van de lijmlaag onder de tegels. 

Zelf voegen waterdicht maken hoeft niet ingewikkeld te zijn 

Je hoeft geen professional in te schakelen, wanneer de voegen waterdicht maken overweegt. Met verschillende hulpmiddelen voer je deze klus zelf uit. Kijk bijvoorbeeld eens naar een speciale stift, waarmee je de coating op de voegen aanbrengt. Zo’n stift is niet alleen milieuvriendelijk, maar werkt ook vet- en waterafstotend, brengt een anti-schimmel coating aan en is 100% transparant. Wanneer je de volledige vloer in huis wilt beschermen tegen vuil, kun je voor een voegenbeschermer kiezen welke je middels een kwast aanbrengt. Deze voegenbeschermer biedt dezelfde voordelen, maar is te gebruiken voor een groter oppervlak dan een losse stift.  

Voegen eerst hun oorspronkelijke kleur teruggeven 

Wanneer het niet lukt om het vuil op de voegen goed te verwijderen, kun je overwegen eerst een voegenstift te gebruiken. Deze voegenstiften met verf geven de voegen hun oorspronkelijke kleur terug. Ze bieden vergelijkbare voordelen als het impregneermiddel; anti-schimmel, milieuvriendelijk en waterafstotend. Nadat je de voegen de gewenste kleur gegeven hebt, kun je het impregneermiddel gebruiken om deze te beschermen tegen verkleuring in de toekomst. 

Aan de slag met het grondig reinigen van voegen 

Een regulier schoonmaakmiddel is niet altijd voldoende krachtig om het vuil wat zich aan een voeg hecht te kunnen verwijderen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen, die wel krachtig genoeg zijn. Meng bijvoorbeeld wat schoonmaakazijn met water en breng dit met op de voegen tussen de tegels van de vloer aan. Je kunt dit het beste met een afwas- of tandenborstel doen. Naast een mengsel van schoonmaakazijn en water werkt ook de combinatie van bleekmiddel met water goed. Zorg er in beide gevallen voor dat je oude kleren aantrekt en een raam geopend laat tijdens het schoonmaken. 

Deel dit artikel:

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen