Gordijnen onderhouden, hoe doe je dat?

Gordijnen onderhouden, hoe doe je dat? Tips voor het onderhouden van gordijnen #gordijnen #interieur #schoonmaken

Er zijn van die momenten dat je je hele huis van top tot teen een grote schoonmaakbeurt geeft. Je kijkt nog eens naar je gordijnen en denkt bij jezelf, wat zal ik daar eens mee gaan doen. Sterker nog, wat kán ik ermee doen? We hebben een paar tips voor je.

Alleen als het moet

Het lijkt misschien niet zo fris, maar om je gordijnen zo lang mogelijk goed te houden, kan je ze het beste gewoon laten hangen. Het enige wat er met je gordijnen (bijvoorbeeld vouwgordijnen op maat)  is gebeurd, is dat ze wat stoffig zijn geworden en dan is het beter om ze even goed uit te kloppen. Wat je ook kan doen is met de stofzuiger op lage zuigkracht en met een zachte borstel langs je gordijnen gaan. Als ze niet meer zo prettig ruiken, dan zou je ze er ook even af kunnen halen en buiten hangen om te luchten.

Chemisch reinigen

Als je denkt dat je gordijnen toch beter een goede schoonmaak beurt kan gebruiken, kan je ze naar de stomerij brengen. De manier van reiniging is een droog proces, dus je hebt ook geen kans op krimpen en blijven je gordijnen netjes op maat. Kijk wel even of jouw stof geschikt is om ze chemisch te laten reinigen.

Zelf wassen

Wanneer je de gordijnen toch zelf wilt wassen kan dat natuurlijk. Was ze dan op een temperatuur die niet hoger is dan 30 graden. Zo voorkom je dat je gordijnen gaan krimpen. Als er een waslabel aan je gordijnen zit, volg die dan ook op. Als je ze zelf gaat wassen verwijder dan wel eerst de gordijnhaken en stop ze in een sloop of grote gordijnen in een hoeslaken, om beschadiging te voorkomen. Prop je wasmachine niet te vol en zorg dat er nog wat ruimte overblijft. Gebruik een wasprogramma voor delicate was en gebruik niet te veel wasmiddel.  

Centrifugeren doe je op een lage stand en zodra de wasmachine klaar is haal je de gordijnen of raamdecoratie er zo snel mogelijk uit en hang je ze nat op. Dit voorkomt kreuken en met een beetje geluk hoef je ze dan niet te strijken. Heb je toch kreukels, laat ze dan hangen en probeer ze met stoom van je strijkijzer te ontkreukelen. Lukt dat ook niet, strijk ze dan op een lage temperatuur en alleen aan de achterkant. 

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen