pinterest

Buitenvloer (vlonder) onderhouden met deze tips!

Vlonderterrassen zien er erg mooi uit en zijn ook nog eens ideaal omdat het niet snel heet wordt door de warme zomerzon en niet echt koud wordt bij minder warm weer. Een vlonderterras heeft een mooie uitstraling en ziet er daarnaast ook nog eens erg strak uit. Toch zitten er ook nadelen verbonden aan een vlonders, namelijk dat het in de vochtige perioden een ideale plek is voor de groei van algen. Dit is dan ook de reden dat buitenvloeren van vlonders vaak een groene aanslag hebben. Dit is vaak niet de uitstraling waar je voor wilt gaan en daarnaast ook erg gevaarlijk aangezien de vloer heel glad kan worden. Daarnaast wordt de vloer op lange termijn ook nog eens aangetast. Gelukkig kun jij jouw vlonder terras eenvoudig onderhouden en de vorming van groene aanslag voorkomen. Lees hieronder onze tips! 

Een goede voorbereiding

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Voordat je een vlondervloer aan gaat leggen is het verstandig om al na te denken over het onderhoud. Kies bijvoorbeeld bij het aanleggen van de vlonders aan het gebruik van roestvrijstalen vlonderschroeven die niet gaan roesten en er ook op de lange termijn mooi uit blijven zien. Daarnaast is het aan te raden om de vlonders te voorzien van een laag tuinbeits. Met tuinbeits voorkom je dat vocht in het hout kan trekken, waardoor je de groei van algen al tegen kunt gaan. Tuinbeits heeft als voordeel dat het geschikt is voor buiten en dat het goed bestand is tegen de verschillende weersinvloeden.

Maak gebruik van hardhout olie

In plaats van de buitenvloer te beitsen, kun je ook kiezen voor hardhout olie. Met hardhout olie bescherm jij jouw hardhouten vlonders tegen algen, schimmel en houtrot, waardoor de levensduur van het hout aanzienlijk verlengt zal worden. Voordat je hardhout olie aan gaat brengen dien je de vlonders eerst goed te reinigen. Is de vlonder al aangetast door algen? Dan kun je deze eerst verwijderen en het hout licht opschuren voor een betere hechting van de hardhout olie. 

Groene of gele aanslag verwijderen

Is jouw vlonderterras al aangetast door groene of gele aanslag? Dan kun je deze eenvoudig weer verwijderen met een bezem. Zorg ervoor dat de bezem niet te hard is en blijf over de vlonders bezemen totdat de meeste aanslag verwijderd is. Vlonders die volledig van groene of gele aanslag zijn voorzien kunnen ook gereinigd worden met een hogedrukreiniger. Een nadeel van reinigen met een hogedrukreiniger is dat je niet alleen de algen, maar ook het hout aan kunt tasten. Voor hardnekkige vlekken is het aan te raden om wat schoonmaakazijn te druppelen. Algen kunnen hier namelijk niet tegen. Let er wel op dat de schoonmaakazijn echt op de vlonders blijft en niet in de tuin terecht komt, aangezien de planten het ook niet zo fijn vinden.

Wel of niet ontgrijzen?

In de loop van de tijd gaat iedere vlonder een beetje vergrijzen. De ene vindt de grijzere kleur wel mooi en de andere wil het juist absoluut niet. Als vlonders een beetje vergrijsd zijn, krijgen ze een meer authentieke uitstraling. Als je dit niet wilt, is het aan te raden om jouw terras af en toe te ontgrijzen. Je doet dit heel eenvoudig met een bezem en een speciaal ontgrijzingsmiddel. Verspreidt het middel over het vlonderterras en veeg er met de bezem goed overheen. Achteraf kun je het terras afspoelen met een tuinslang of met een gieter.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen