pinterest
Houten vloeren special

Houten vloeren special

Onder invloed van de huidige woonmode – landelijk eco in eerlijke materialen – zijn en blijven de houten vloeren razend populair. Namen als ‘scheepsdek’, ‘bourgogne’ en ‘herberg’ geven een goed idee van de sfeer, die met een houten vloer wordt opgeroepen. Kenmerkend zijn de brede houtstroken, die meestal van ongelijke lengte en breedte zijn. Planken charmeren door hun robuuste, ongedwongen uitstraling. Verouderde, sleetse vloeren blijven actueel; werken met witte pigmenten is in opkomst. En dankzij de introductie van gelaagde constructies zijn houten vloeren ook toepasbaar op vloerverwarming en op systemen voor een compleet binnenklimaat.

Voorbeelden van houten vloeren

Haal de natuur in huis met een houten vloer. Houten vloerdelen kennen we met of zonder afgeschuinde kanten, het zogenaamde vellingkantje. Voor een scheepsdek effect komen er zwartrubberen strips tussen. Stroken die variëren in lengte en breedte dragen ook bij aan de ongedwongen karakteristiek. Hetzelfde nonchalante beeld ontstaat bij planken die samengesteld zijn uit kleine houten delen. Nog milieuvriendelijk ook, want hier is immers efficiënt gebruik gemaakt van grondstof. Toch zijn er ook in houten vloeren duidelijk trends te signaleren. Het in patroon leggen van planken is iets van de laatste paar jaar. Naast een supergrove visgraat zijn er nu ook blokpatronen in brede delen.

FotoHouten vloeren special
Houten plankenvloer | Uipkes vloeren

Kleurafwerking

Veel vloerenleveranciers bieden de mogelijkheid om het oppervlak te behandelen met een bepaalde afwerkingsmethode. Een lichte gloed blijft populair; wit geeft rust en ruimtelijkheid. Witten kan met pigmentlak, olie of kalk voor een sleetse ‘white wash-look’. Ook heel trendy zijn de dekkend wit gespoten vloeren met behoud van de kenmerkende nerfstructuur. Een variant daarop vormen de semi-transparant gebeitste vloeren met de nieuwe optiek van zee en zand. Kleuren beïnvloeden niet alleen de sfeer; ze kunnen een ruimte ook groter of juist kleiner doen lijken. Zeker wanneer dit gecombineerd wordt met een bepaald legpatroon. Een smalle, lange ruimte zal breder lijken wanneer er gekozen wordt voor lichtgetinte, liefst brede vloerdelen die in de breedte worden gelegd.

FotoHouten vloeren special
Meister Longlife parket 3D

Vloerverwarming

In veel gevallen is de combinatie van een houten vloer met vloerverwarming zeer goed mogelijk. Hiervoor zijn speciale houten vloeren, die zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Zelfs de breedste vloerdelen, tot 40 cm, kunnen hierdoor op vloerverwarming worden gelegd. Het belangrijkste is dat u kiest voor een stabiele houtsoort met een goede warmtegeleiding. Tevens is van belang de totale dikte van de constructie. Wanneer een vloer te dik wordt neemt de warmteweerstand toe en zal het rendement lager worden. Lamelparket en multiplanken worden vaak toegepast bij vloerverwarming en zijn uitstekend geschikt in combinatie met vloerverwarming. Er zijn ook houten vloeren ontwikkeld met energiebesparende eco-systemen. Deze zelfregulerende elektrische vloerverwarming geeft op plaatsen waar voldoende warmte is, geen warmte meer af. Leverbaar in verschillende houtsoorten: eiken, hard maple, essen, lariks en noten.

FotoHouten vloeren special
Uipkes eiken visgraat vloer zwart geolied

Verouderen

Echt authentieke planken uit antieke treinwagons of historische landgoederen zijn schaars geworden. Vandaar dat fabrikanten zich gespecialiseerd hebben in het bewerken (lees: met opzet verouderen) van houten vloerdelen. Het resultaat is een rustieke uitstraling die op het oog in niets verschilt van de echt oude vloeren van weleer. Elke plank is uniek en wordt naar persoonlijke voorkeur voorzien van butsen, spijkergaatjes of krassen. Ook de vraag naar geborsteld hout groeit nog steeds. Andere technieken die worden ingezet om doorleefde vloeren te krijgen zijn logen, roken en schrapen.

FotoHouten vloeren special
Solidfloor Driftwood vloer

Kruiselings verlijmd

Massief houten planken zijn gevoelig voor werken, waaronder het hinderlijke schotelen (kromtrekken). Sommige fabrikanten leveren nu hightech vloeren die de gewilde uitstraling van planken combineren met de praktische voordelen van een nagelvaste parketvloer. Brede vloerdelen worden daarvoor opgebouwd uit meerdere lagen kruiselings verlijmd massief hout. Daardoor zijn ze nauwelijks nog gevoelig voor werken. Deze techniek maakt extreem brede planken mogelijk van 30 tot soms wel 40 cm. De massieve toplagen zijn doorgaans 6-8 mm dik.

Voorbewerkte houten vloeren

Steeds vaker zien we geprefabriceerde vloeren. Zoals gepersdroogde, massief beuken vloerdelen die al in de fabriek ingekleurd en afgelakt zijn. Hierdoor ontstaat een modieuze vloer met uitstekende eigenschappen. En, niet onbelangrijk, een eenvoudig te onderhouden vloer. De vloerdelen zijn voorzien van messing en groef en worden aan elkaar bevestigd met een handig clipsysteem. Zo’n vloer kan daardoor ‘doe-het-zelf’ geïnstalleerd én gedemonteerd worden, waardoor dit systeem gewoon weer met u meeverhuist

Inspiratie en informatie

Voor meer informatie en inspiratie op het gebied van houten vloeren kunt u kijken naar "product in beeld" en naar onze inspiratie-borden op Pinterest. Bovendien is het mogelijk om via onze brochure-service gratis mooie brochures te bestellen boordevol informatie.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen