Wat zijn kunststof kozijnen en wat kun je ermee in je huis?

Raamkozijnen omringen en ondersteunen het hele raamsysteem met een operationeel of stationair raamwerk dat de kop, dorpel en stijl omvat. Kozijnen houden ramen stevig op hun plaats binnen de muur van een gebouw; zonder kozijnen hebben de ruiten niets om ze op hun plaats te houden. Lees hier voor meer informatie over kozijnen.

Ramen zijn essentiële componenten in je huis, dus het is belangrijk om te weten wat een kozijn is en waarom het materiaal van het kozijn belangrijk is. Als je eenmaal begrijpt wat een raamkozijn is en de materiaalkeuzes heeft onderzocht, kan je een beter geïnformeerde beslissing nemen over vervangende ramen. Lees verder om achter de belangrijkste kenmerken van kunststof raamkozijnen te komen.

Het belang van raamkozijnen

Het belang van een raamkozijn wordt duidelijk wanneer je energierekening omhoog schiet als gevolg van oude, tochtige kozijnen die langs de randen lekken. Stevige, goed geïsoleerde raamkozijnen die nauw aansluiten tegen de muren eromheen hebben een positieve invloed op de algehele energie-efficiëntie van je huis.

Wanneer je investeert in nieuwe ramen, is een ander belangrijk aspect van de kozijnen ervoor te zorgen dat je de uitstraling krijgt die je wilt. Hoewel elk kozijn materiaal een unieke uitstraling heeft, is de vorm van het kozijn een vaak over het hoofd gezien esthetische overweging. Effen, platte buitenkozijnen missen diepte, terwijl kozijnen met zachte, afgeronde randen of een elegante, gefreesde look het algehele uiterlijk en de uitstraling versterken. 

Het wordt aangeraden om hoge kwaliteit kozijnen te kiezen, bijvoorbeeld van DHK kozijnen. Ook is het hier mogelijk om advies te krijgen over raamkozijnen. Denk eraan om rekening te houden met esthetiek, kosten, duurzaamheid, onderhoud en energie-efficiëntie om ervoor te zorgen dat je investering zich op de lange termijn terugbetaalt.

Kunststof raamkozijnen

Vooroordelen van kunststof kozijnen is dat ze een goedkope uitstraling hebben, minder veilig en niet duurzaam zijn. Dit is echter niet het geval. Tegenwoordig hebben kunststof kozijnen een moderne look en zijn ze stevig en kleurvast. Vanwege het makkelijke onderhoud en de recyclebaarheid zijn ze ook goed voor het milieu. 

Kunststof heeft een hoge vochtbestendigheid, is ongevoelig voor corrosie en hoeft niet te worden geverfd of gebeitst, waardoor het vrijwel onderhoudsvrij is. Gemaakt van UV-bestendig materiaal zijn de kozijnen duurzaam, zeer energiezuinig en een betaalbare materiaal optie. Kunststof reageert echter op temperatuurschommelingen, wat leidt tot verslechtering van de afdichting door het samentrekken en uitzetten van het materiaal, wat vaak opnieuw moet worden afgedicht.

Onderhoud en vervanging

Afgezien van uitzonderlijke thermische efficiëntie, zijn kunststof kozijnen ongelooflijk onderhoudsarm. Ze hebben echter af en toe nog wat kleine aandacht nodig om hun onberispelijke esthetiek en optimale prestaties zo lang mogelijk te behouden. Dus, tenzij je raaminstallateur anders heeft aangegeven, zal een snelle reiniging van de kozijnen met een zachte (niet schurende) doek en zeepsop, gecombineerd met een snelle straal olie op de bewegende delen, je ramen in een uitstekende staat houden. Als een van deze problemen van toepassing is op je kozijnen, is het meer dan waarschijnlijk dat de kozijnen moeten worden vervangen:

● Gebarsten of gebroken glas

● Water lekt door de kozijnen

● Tochtige kozijnen

Deel dit artikel:

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen