Hoe onderhoud ik mijn vloer het best?

Het onderhoud van de vloeren in huis is essentieel om ze lang mooi en goed te houden. Voor elke vloer zijn er andere regels voor het schoonmaken en onderhouden. Benieuwd hoe je jouw vloeren het beste behandeld? We geven je handige tips. 

1. Schoonmaken

Stofzuig of veeg de vloer regelmatig om vuil en stof te verwijderen. Voor harde vloeren zoals hout, laminaat of tegels, gebruik je een zachte bezem of een stofwisser om krassen te voorkomen. Voor stofzuigers zijn er speciale opzetstukken voor harde vloeren om krassen te voorkomen. Heb je water, sap of een andere vloeistof gemorst op je vloer? Probeer deze meteen op te dweilen om vlekken en schade aan de vloer te voorkomen. Vermijd bij het schoonmaken overmatig vocht op alle soorten vloeren, aangezien vocht schade kan veroorzaken. Gebruik een licht vochtige dweil in plaats van een doorweekte.

2. Reinigingsmiddelen

Gebruik altijd reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het type vloer dat je hebt. Voor een houten vloer zijn bijvoorbeeld agressieve chemicaliën geen goede keuze. Voor tegels en stenen vloeren kun je een pH-neutrale tegelreiniger gebruiken. Kijk altijd eerst even goed op het etiket van het reinigingsmiddel hoe je het moet toepassen en of het geschikt is voor jouw type vloer.

3. Onderhoudsproducten

Overweeg om vloeronderhoudsproducten te gebruiken, zoals olie, polijstmiddelen of vloerwassen, die specifiek zijn gefabriceerd voor je type vloer. Overweeg om periodiek professioneel onderhoud te laten uitvoeren, vooral voor vloeren zoals hardhout of natuursteen.

4. Bescherming

Plaats viltglijders onder meubelpoten om krassen op harde vloeren te voorkomen. Gebruik vloerkleden of matten op veelbelopen gebieden om slijtage te verminderen. Sommige vloeren, zoals houten vloeren, kan je behandelen met speciale olie om het oppervlak langdurig te beschermen.

Bescherm je vloer ook tegen direct zonlicht. Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan sommige vloeren doen verkleuren. Overweeg het gebruik van gordijnen of zonwering om dit te voorkomen.

5. Volg de fabrikantsinstructies

Raadpleeg altijd de onderhoudsinstructies van de fabrikant van je vloerbedekking. Ze kunnen specifieke aanbevelingen hebben voor het onderhoud van hun producten.

Door regelmatig onderhoud en zorgvuldige reiniging kun je de levensduur van je vloeren verlengen en ervoor zorgen dat je mooie vloer er altijd op zijn best uitziet.

Deel dit artikel:

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen