pinterest
Begin een duurzame tuin: dit heb je nodig

Begin een duurzame tuin: dit heb je nodig

In de Zaanse regio zijn ze goed bezig met verduurzamen. Wil jij ook je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld? Draag bij aan de vergroening van de wijken en start dan je eigen, duurzame tuin! Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of je nu een joekel van een tuin hebt, een ‘postzegel' of een knus balkonnetje. Iedereen kan aan de slag met duurzaam tuinieren. In dit artikel vertellen we je hoe je dit aanpakt en wat je nodig hebt om te beginnen met je eigen duurzame tuin.

Een geschikte locatie of geschikte planten

De eerste stap is het kiezen van een geschikte plek voor je tuin en de planten die je erin wilt zetten. Zoek een zonnige locatie uit, want de meeste groenten en kruiden hebben minimaal 6 uur zon per dag nodig. Maar er zijn ook soorten die het prima doen in de (half)schaduw. Heb je alleen een balkon op het noorden? Kies dan voor schaduwtolerante planten zoals sla, spinazie en radijs. Let ook op beschutting tegen wind. Planten doen het beter op een beschutte plek. Creëer indien nodig extra beschutting met een heg, schutting of windscherm. Kort samengevat; het gaat erom dat je planten een staplek krijgen waar ze zich lekker voelen. Dan krijg je de meeste en beste oogst. Om de omstandigheden daarvoor perfect te maken, is een tuinkas ideaal.

Goede tuingrond en duurzame bemesting

Essentieel voor succes is goede, vruchtbare tuingrond. De meeste grond in Nederland is prima geschikt, maar erg zandige of kleiachtige grond kan verrijkt worden met organisch materiaal zoals compost. Je kunt ook kiezen voor het aanleggen van verhoogde moestuinbakken gevuld met gekochte tuinaarde. Voordelen hiervan zijn dat je minder last hebt van onkruid en de grond sneller opwarmt in het voorjaar. Ideaal voor balkons en kleine tuinen. Bemesten is belangrijk om je planten van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Gebruik hiervoor natuurlijke, organische materialen zoals compost, koemest of kippenmest. Maak zelf een composthoop of -bak, dan ben je helemaal goed bezig!

Zaden en planten

Kies bij het kopen van zaden en planten voor duurzame, bij voorkeur biologische varianten. Deze zijn onbehandeld en vrij van bestrijdingsmiddelen. Koop bij voorkeur zaden van oude, streekeigen rassen. Deze zijn beter aangepast aan ons klimaat. Welke groenten en kruiden je kiest hangt af van je eigen smaak. Makkelijke groenten voor beginners zijn courgette, sla, andijvie, bonen, radijs en wortels. Populaire kruiden zijn basilicum, peterselie, bieslook, tijm en munt.

Tuingereedschap

Met het juiste gereedschap wordt tuinieren een stuk makkelijker. Dit heb je in ieder geval nodig:

  • Een spade om de grond mee om te spitten
  • Een hark om de grond mee aan te harken
  • Een schepje of plantschopje
  • Een gieter of tuinslang
  • Handschoenen om je handen te beschermen
  • Optioneel: een kruiwagen als je een grote tuin hebt

Kies voor degelijk, duurzaam tuingereedschap van goede kwaliteit. Goed gereedschap gaat jarenlang mee. Koop indien mogelijk tweedehands of leen gereedschap van een buur of tuinvereniging.

Duurzaam water geven

Planten hebben water nodig om te groeien. Geef bij voorkeur 's ochtends of 's avonds water, dan verdampt er minder. Gebruik regenwater in plaats van drinkwater, dat is beter voor het milieu en je planten. Plaats daarvoor een regenton om regenwater op te vangen en te bewaren voor als je het nodig hebt voor je tuin. Op 1 vierkante meter dak valt al snel 50 liter per regenbui! Gebruik een gieter om gericht water te geven aan de plantvoet. Sproei niet over de bladeren heen, dat vergroot de kans op schimmelziekten.

Bescherm je gewassen op een duurzame manier

Het kan zijn dat je te maken krijgt met ziekten en plagen. Dit jaar worden we bijvoorbeeld overspoeld met hongerige slakken. Deze kun je op een natuurlijke manier bestrijden, bijvoorbeeld met aaltjes. Zo zijn er meer milieuvriendelijke methoden, denk aan lieveheersbeestjes tegen bladluis. Het is goed om je hierin te verdiepen, zodat jouw groene tuin ook groen blijft.

Pluk de ‘vruchten' van je eigen duurzame tuin

Natuurlijk is het beter voor het milieu en de vergroening van onze woonomgeving. Maar zelf zal je al snel zien dat je ook veel voordelen hebt van je eigen groene tuin. Je plukt dus letterlijk én figuurlijk de vruchten in/van je tuin. Want je verbouwt je eigen gezonde, onbespoten groenten en fruit die je elke dag kunt eten en dat is veel gezonder en je bespaart geld op je dagelijkse boodschappen. Je hebt altijd verse kruiden bij de handen tijdens het koken en bent niet meer afhankelijk van de verlepte exemplaren in je koelkast. Tuinieren is bovendien een hele goede manier om in beweging te blijven en het is gezond voor lichaam en geest. Last, but not least, je draagt bij aan meer biodiversiteit en een gezondere leefomgeving. Kortom, genoeg redenen dus om direct aan de slag te gaan met je eigen duurzame tuin!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen