Vloeren voor de badkamer: nieuws en trends

Vloeren zijn belangrijk voor de sfeer van de badkamer. Deze ruimte heeft tegenwoordig een veel bredere functie dan vroeger. We willen er graag ontspannen en genieten van warmte en wellness. Warme kleuren en natuurlijke materialen zijn daarom in 2012 populair voor de badkamervloer. Hout, rubber, kurk en keramische tegels: de mogelijkheden zijn legio en voor elke smaak is er een oplossing. Keramische tegels staan nog altijd met stip op nummer één. De voordelen zijn dan ook helder: duurzaam, doorgaans goedkoper dan alternatieve materialen en toepasbaar op zowel een houten als een betonnen ondergrond. XL-formaten zijn erg populair. Deze geven de badkamer een ruimtelijk aanzien. Afwisselende formaten en patronen kunnen natuurlijk bijzondere effecten opleveren. Maar kijk wel uit met een kleine badkamer, daar is afwisseling vaak teveel van het goede en lijkt de ruimte er alleen maar kleiner door. Noemenswaardig op tegelgebied zijn de zogenaamde look-a-likes: keramische tegels die niet van hout of natuursteen zijn te onderscheiden. Mooi zijn ook de tegels van andere materialen, zoals glas en metaal.

Designtegels voor de badkamer   Cementtegels badkamer | Kersbergen Natuursteen

 

Houten badkamervloeren

Met uitzondering van enkele extreem dure tropische houtsoorten, is een houten vloer nooit een duurzame oplossing voor badkamers geweest. Maar het kan wel degelijk. Laminaat vloeren met houtlook zijn nu ook geschikt voor de badkamer en zijn nauwelijks van echt hout te onderscheiden. Zelfs aan je blote voeten voelt het als een natuurlijk warme houten vloeren. De combinatie van de rubberen strip, biedt een blijvende bescherming tegen vocht. Hierdoor kan het vocht niet in de vloer dringen en wordt zwelling en opbolling van de laminaat vloer voorkomen. Bovendien is de vloer voorzien van anti slip strips, zodat ook slippartijen uitgesloten zijn! Parket is ook al lang geen taboe meer in de badkamer. Vandaag de dag kan hout zo worden behandeld dat het ook op een vochtige plaats als de badkamer kan worden toegepast.

Quick-step  

Gietvloeren en natuursteen

Strakke gietvloeren zijn helemaal van deze tijd. Goed gelegd zijn ze onverwoestbaar. De opties qua kleur en uitstraling zijn bovendien legio. Een gietvloer hoeft natuurlijk niet per se de minimalistische uitstraling te hebben van beton. Denk aan ouderwets terrazzo. Dat past perfect in een nostalgische of klassieke badkamer. Beton is wel gevoelig voor vocht en vlekken. Het materiaal kan behandeld worden met een impregneerlaag, maar dan nog blijft een aantal nadelen bestaan: beton voelt koud aan en kan scheuren gaan vertonen. Een alternatief is nagemaakt beton. Dit woonbeton is een materiaal op cement- of kunststofbasis met de uitstraling van beton. Wie een natuurstenen vloer in zijn badkamer wil, moet met een paar elementen rekening houden. De vloer moet vochtbestendig zijn en bovendien een stroeve bovenlaag hebben om uitglijden te voorkomen. Veel soorten natuursteen zijn kalkgevoelig, waardoor impregneermiddelen nodig zijn. Het idee bestaat dat natuursteen per definitie kostbaar is. Enige nuancering is hier wel op zijn plaats, want buiten onverwoestbaar (en dus waardevast) zijn de meeste soorten natuursteen heel betaalbaar. Een vierkante meter kwalitatief goede keramische tegels is niet zelden duurder dan een vierkante meter natuursteen.

Kurkvloeren en rubber

Kurk is bij uitstek een vochtbestendig materiaal. Het drijft per slot van rekening op water. Bovendien is het veerkrachtig en isolerend en dempt geluid. Vanwege de warme uitstraling en het grote aanbod in kleuren en structuren is het een populaire vloer voor elke stijl badkamer. Het is eenvoudig te leggen en te verplaatsen en daarmee een makkelijke manier om de badkamer een hele andere look te geven. Een rubberen vloer voor de badkamer is geluidsdempend, warmte-isolerend en waterdicht. Daarnaast is het zachter dan steen, dus ideaal voor kinderen. Rubber is verkrijgbaar in verschillende soorten: natuurrubber, gewonnen uit melksap van de rubberboom, en het kunstmatige elastomeer. Rubber komt in verschillende kleuren of met een speciale look zoals marmer of leisteen.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen