pinterest
Een tapijt voor elke ruimte

Een tapijt voor elke ruimte

Wie een warme, zachte en geluiddempende vloer zoekt, komt uit bij tapijt. Het palet aan kleuren en dessins is onuitputtelijk. Of het nu gaat om wol, katoen, synthetisch, sisal of zeegras. En dan zijn er nog de talloze tactiele structuren, van zacht velours tot weelderige shag. Tapijt kent vele gezichten.

Tapijt is een van de meest veelzijdige soorten vloerbedekking; elk materiaal heeft een eigen, specifieke uitstraling. Zuiver scheerwol is zacht en geeft een fluweelachtige kleursensatie. Linnen en katoen voelt wat robuuster aan. Ook zijn er de synthetische varianten, gemaakt van materialen als polyamide (nylon) of polyester. Deze tapijttypes zijn oersterk en in alle denkbare kleuren en prints te krijgen. Geliefd bij consumenten die houden van een natuurlijk interieur zijn de tapijten die gemaakt zijn van gras- en vezelsoorten zoals sisal, kokos, zeegras en jute.

Kortpolig en hoogpolig

Niet alleen het materiaal en de kleur, maar vooral ook de pool is bepalend voor de uitstraling. Hoe hoger de polen zijn, hoe weelderiger het tapijt. Nadeel van tapijten met een ‘losse look’ is wel dat ze wat moeilijker te reinigen zijn en daardoor minder lang meegaan. Kortpolige soorten zijn compacter en geschikt voor zwaarder woongebruik, waaronder de last van bureaustoelen met zwenkwielen. Onder de kortpolige varianten vallen bouclé (luspool) tapijten en de moquette (velours). Frisé tapijten zijn wat langer en hebben een openvallende pool.

Welk tapijt waar?

Hoogpolige tapijtsoorten zijn vooral geschikt voor loungeachtige ruimtes: de zithoek of de huiselijk ingerichte slaapkamer. Bouclé en tapijt met een fantasie- of ribstructuur zijn juist ideaal voor het zwaardere werk in drukke gezinnen. Voor de werkkamer is kortpolig polyamide velours een goede keuze – oersterk en zwenkwielbestendig. Tip: gebruik in een kantoor nooit ondertapijt en laat het tapijt helemaal verlijmen. Speciale aandacht gaat ook uit naar de combinatie van tapijt en vloerverwarming. Inmiddels kent het Product Informatiesysteem Tapijt (PIT) een apart symbooltje dat de geschiktheid voor leggen op vloerverwarming aanduidt. Door middel van pictogrammen wordt per tapijtkwaliteit de aanbevolen toepassing en eigenschappen aangegeven. Zo ziet u in een oogopslag of het tapijt van uw voorkeur geschikt is voor wonen, werken of slapen.

Onderhoud

Bijna alle tapijt wordt tegenwoordig standaard voorzien van vuil- en vlekwerende finishes. Het onderhoud is dus een stuk gemakkelijker geworden. Vrijwel alle vlekken gaan eruit door deppen met louter schoon water. Voor het behandelen van lastige vlekken zijn speciale middelen verkrijgbaar. Ook zijn er doppen voor onder stoelen met een teflon basis en een grote verstelbaarheid. De brede basis voorkomt dat stoelpoten in het tapijt wegzakken of blijven haken, hierdoor is de stoel gemakkelijk te verschuiven en blijft de vloerbedekking beschermd.

FotoEen tapijt voor elke ruimte

FotoEen tapijt voor elke ruimte

Bron foto's: Desso

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen