pinterest
Natuursteen tegels: welke vloer past bij jouw interieur

Natuursteen tegels: welke vloer past bij jouw interieur

Natuursteen is een unieke, stijlvolle en duurzame vloerbedekking en verkrijgbaar in veel soorten, maten en kleuren. Maar welke natuursteen vloer past het beste bij jouw stijl, interieur en wensen? UW Vloer zet de belangrijkste eigenschappen van de meest voorkomende natuursteen vloeren voor je op een rij.

Hardsteen tegels

Hardsteen heeft een unieke blauwgrijze kleur en bevat restjes van fossielen van miljoenen jaren geleden. Deze vloertegels zijn duurzaam en slijtvast. De tegels van kalksteen zijn hard, maar krijgen in de loop van de jaren wel een doorleefd karakter door lichte krasjes. Dat maakt dat deze natuursteen vloeren steeds mooier worden. Omdat hardsteen vloertegels veel kalk bevatten, zijn ze gevoelig voor zuren. Daarom zijn agressieve schoonmaakmiddelen niet heel geschikt en is het belangrijk om bijvoorbeeld gemorst sinaasappelsap zo snel  te verwijderen.
Een van de meest bekende soorten is Belgisch hardsteen uit de Belgische Ardennen. Ierse hardsteen is iets fijner van structuur en de fossielen zijn over het algemeen wat kleiner en gelijkmatiger verdeeld. Maar ook in landen als China en Vietnam komt de blauwe hardsteen voor, weer met andere eigenschappen en een ander uiterlijk. De tegels met een tijdloos karakter kunnen zowel binnen als buiten worden toegepast. 

FotoNatuursteen tegels: welke vloer past bij jouw interieur
Hardsteen tegels in de keuken - Nibo Stone

Tegels van leisteen

Leisteen vloertegels hebben een stoere uitstraling en zijn er in verschillende kleuren. In donkere tinten van grijs tot diepzwart, maar ook in bontere kleuren met kleurnuances in okergeel, donkerrood en blauw voor een levendiger karakter in je interieur. Deze natuursteen bestaat uit dunne klei die in de loop van miljoenen jaren onder druk zijn omgevormd tot een harde steen. Ze hebben als voordeel dat de tegels stroef blijven aanvoelen, ook als ze nat zijn. Leisteen vloertegels heel slijtvast en gemakkelijk in onderhoud. De vloertegels zijn daarom niet vlekgevoelig; krasjes van stoelpoten dweil je meestal zo weer weg. Geschikt voor alle ruimtes in huis! 

FotoNatuursteen tegels: welke vloer past bij jouw interieur
Leisteen Himalaya Grey - Nibo Stone

Kalksteen vloertegels

Kalksteen vloeren hebben warme beige kleurtinten en een natuurlijke uitstraling. Deze vloertegels worden dan ook veel toegepast in een rustieke en landelijke omgeving, waarbij ze vaak op een speciale manier worden bewerkt zodat de tegels een verouderd uiterlijk krijgen. Maar er zijn ook kalksteen vloertegels met strakke kanten, die prachtig staan bij een modern interieur. Ze zijn vooral geschikt voor woonkamer, keuken en hal.
Kalksteen is de meest voorkomende steensoort, die is ontstaan door de opeenhoping van kalkhoudende stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Daarom zie je in de kalksteen vloertegels vaak fossielen terug, zoals schelpen, zeeslakken en andere schaaldieren. Bij een harde kalksteen is de hardheid te vergelijken met marmer. Maar er zijn ook zachtere kalksteen soorten, zoals de Limburgse mergel. Veel hardere kalksteen vloertegels worden in de volksmond onterecht marmer genoemd. Een bijzondere kalksteen is travertin, ook wel travertijn genoemd. Takjes, blaadjes en ander materiaal zijn verteerd in kalkrijk warm water en veroorzaakten de karakteristieke gaatjes in de travertin vloertegels.

FotoNatuursteen tegels: welke vloer past bij jouw interieur
Kalksteen Aurelia - Nibo Stone

Tegels van marmer

Marmeren vloertegels hebben een exclusieve uitstraling en zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar: van het witte Carrara marmer uit Italië tot rode en zwarte marmeren tegels. Marmer ontstaat bij de vorming van gebergte uit kalksteen, dat zeer lange tijd bij grote temperatuurverschillen onder druk heeft gestaan. Kenmerkend voor marmer zijn de aders, kleurschakeringen en kristalstructuur. Het levendige karakter van marmer is uniek en past zowel in een klassiek interieur als in een moderne en strakke omgeving. Bovendien is het erg praktisch, want het is makkelijk schoon te maken en te onderhouden, als je je houdt aan de onderhoudsadviezen.
Kies liever niet voor een hoogglans gepolijste marmeren vloertegel in drukbelopen ruimtes. Door het zand onder de schoenen verliezen de vloertegels snel hun glans. Beter is het om te kiezen voor gezoete vloertegels. Door de matglans zijn krassen minder zichtbaar en minder storend. Geschikt voor alle ruimtes binnen. 

FotoNatuursteen tegels: welke vloer past bij jouw interieur

Carrara marmer - Nibo Stone

Kwartsiet tegels

Kwartsiet vloertegels hebben een robuuste uitstraling en zijn er in natuurlijke kleuren zoals grijs, grijsgroen of taupe, maar ook in warme zandtinten zoals oker of beige tot wit. Het zandsteen van de tegels is een gelaagd materiaal, de vloertegels worden dan ook meestal met een breukruw oppervlak verkocht. Deze vloeren zijn haast onverwoestbaar en zijn zeer geschikt voor natte ruimtes vanwege de hoge antislipwaarde en het slijtvaste karakter. Krassen krijgen nauwelijks kans en de kwartsiet vloertegels zijn niet vlekgevoelig. Vanwege het ruwe karakter van de steen vraagt het onderhoud wel om een goede schrobber om het vuil los te maken, want vuil hecht hier sneller op. 

FotoNatuursteen tegels: welke vloer past bij jouw interieur
Kwartsiet tegels - Nibo Stone

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen