pinterest

Schade aan de vloer: wat is er verzekerd?

Schade aan de vloer? Met welke verzekering is deze schade verzekerd? Opstalverzekering vergelijken

Met welke verzekering is de vloer verzekerd; de inboedelverzekering of de opstalverzekering? Dit is voor veel mensen verwarrend. Logisch ook, want het is allebei mogelijk. Wij leggen je uit onder welke verzekering jouw vloer valt én welke schades er vergoed worden.

Inboedelverzekering of opstalverzekering

De opstalverzekering vergoedt alles wat aan je woning vastzit. Met een inboedelverzekering zijn de verplaatsbare spullen in je woning verzekerd. Maar hoe zit het dan met de vloer? Er zijn namelijk ook vloeren die je wél mee kunt nemen. De regel is: ligt de vloer los, dan valt deze onder de inboedel. Is de vloer gelijmd of met spijkers en schroeven vastgezet? Dan is deze verzekerd vanuit de opstalverzekering. Voor vloerbedekking geldt een uitzondering, deze valt altijd onder de inboedel – ook als er lijm is gebruikt.

Schadevergoeding inboedel- en opstalverzekering

Als je zowel een inboedel- als een opstalverzekering hebt, maakt het eigenlijk niet uit vanuit welke verzekering de vloer verzekerd is. Bij beide verzekeringen zijn namelijk dezelfde schades (maar aan verschillende spullen) verzekerd. Schade aan de vloer wordt vergoed als deze is veroorzaakt door brand of ontploffing, water, storm vanaf windkracht 7, inbraak, diefstal en vandalisme. Sluit je een allriskverzekering af, dan wordt schade voor plotselinge onvoorziene gebeurtenissen ook vergoed.

Schade aan de vloer tijdens verhuizing

Verhuisschade is een veelvoorkomende schade bij vloeren. Door het schuiven met meubels kan de vloer bijvoorbeeld al snel beschadigd raken. Het verschilt per verzekering en verzekeraar wat er precies vergoed wordt tijdens een verhuizing. Het is dus belangrijk om van tevoren de polisvoorwaarden van jouw verzekering goed door te lezen. Schakel je voor de verhuizing een professioneel verhuisbedrijf in? Dan kun je de eventuele schade die de verhuizers maken, verhalen op het verhuisbedrijf. Ook zijn er verhuisbedrijven die daarnaast nog een verhuisverzekering aanbieden, waarmee bijvoorbeeld ook de spullen die je in je eigen auto vervoert verzekerd zijn. 

Schade door schuld van een ander

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat iemand anders per ongeluk schade veroorzaakt aan jouw vloer. Denk bijvoorbeeld aan een glas rode wijn dat omvalt op jouw vloer en een enorme vlek achterlaat, of putjes in de vloer doordat iemand hier met hoge hakken op heeft gelopen. In dit soort situaties wordt de schade niet vergoed door jouw inboedel- of opstalverzekering. Maar je kunt deze schade misschien wel verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de persoon die de schade heeft veroorzaakt.

Afsluiten inboedel- en/of opstalverzekering

Een inboedel- en opstalverzekering zijn niet wettelijk verplicht om af te sluiten, maar het is wel aan te raden om dit te doen. Met deze verzekeringen voorkom je namelijk dat je hoge kosten door schade aan je woning of inboedel zelf moet betalen. Als je een hypotheek afsluit, kan de bank je verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Ook ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten als je je woning verhuurt.

Woon je in een huurwoning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor schade aan de woning en hoef je dus zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Wel moet je zelf denken aan de inboedelverzekering, tenzij de huurbaas deze verzekering voor het hele pand heeft afgesloten. Controleer dit.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen