Laat de subsidie voor je vloerisolatie niet liggen

Het isoleren van je vloer is een energiebesparende maatregel waarmee je niet alleen jezelf, maar ook de overheid gelukkig maakt. Het proces voor de aanvraag van subsidie is daarom redelijk eenvoudig. Gemiddeld krijg je 25 procent van de kosten terug als belastingkorting. In combinatie met de besparing op je energierekening zorgt deze overheidssteun ervoor dat de investering binnen enkele jaren terugverdiend wordt. Als je niet over vrij geld beschikt, is het voor vloerisolatie meestal eenvoudig om een energiebespaarleing (overheid) of een groene lening (particuliere banken) met een laag rentetarief te krijgen.

Laat de subsidie voor je vloerisolatie niet liggen #vloer #vloerisolatie #wonen

De nieuwe regeling Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

De overheid weet altijd mooie etiketjes te plakken op haar subsidieregelingen. Voor aanpassingen aan de woning die de energierekening omlaagbrengen, geldt vanaf september 2019 de regeling Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Er zijn enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen, maar de lat wordt niet hoog gelegd. Zo moet je de eigenaar zijn van de woning. Ook moet het werk worden uitgevoerd door een erkende aannemer, maar dit was je waarschijnlijk toch al van plan. En, er geldt een minimale vloeroppervlakte die je moet laten isoleren:

  • Rijtjeswoning: minimaal 44 m2 aan vloerisolatie
  • Hoekwoning: minimaal 32 m2
  • Vrijstaande woning: minimaal 27 m2
  • Etagewoning: minimaal 20 m2

Vloerisolatie combineren met andere energiebesparende maatregelen

De enige voorwaarde van de SEEH-regeling die je als belemmering kunt ervaren is dat je twee of meer energiebesparende maatregelen moet nemen om in aanmerking te komen voor de subsidie. Je zult de vloerisolatie dus moeten combineren met of kruipruimte-isolatie, gevelisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie óf het plaatsen van hoogrendementsglas. Op al deze werken ontvang je uiteraard ook een tegemoetkoming.

Stel dat je je vloerisolatie combineert met isolatie van de kruipruimte. Binnen de SEEH-regeling bedraagt de subsidie voor vloerisolatie € 7 per m2 en voor kruipruimte isolatie € 4 per m2. Voor een gemiddelde woning met 70 m2 vloeroppervlakte en 100 m2 kruipruimte kun je ongeveer op het volgende rekenen. De vloerisolatie zal circa € 2100 (€ 30 p/m2) kosten en hiervan zul je € 490 als subsidie terug krijgen. De kruipruimte isolatie zal circa € 2000 (€ 20 p/m2) kosten, waarop je € 400 subsidie ontvangt.

Hoeveel kan ik lenen voor energiebesparende maatregelen?

De overheid verstrekt via het Nationaal Energiebesparingsfonds leningen voor vloerisolatie en andere milieuvriendelijke aanpassingen aan de woning. Op de vraag “Hoeveel kan ik lenen?” kan helaas geen vast bedrag genoemd worden. Afhankelijk van je kredietwaardigheid (inkomen, vaste lasten, BKR-profiel etc.) kan de limiet voor een energiebesparingslening tot maximaal € 25.000 oplopen.

Indien je liever bij een particuliere bank leent, kun je een groene lening aanvragen. Dit is een persoonlijke lening met een lagere rente, langere looptijd en soepelere goedkeuring. Je hoeft slechts met offertes aan te tonen dat je het geld gaat gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Sommige instellingen gebruiken andere namen dan groene lening, zoals groenfinanciering of duurzaamheidslening. Hoeveel je kunt lenen is ook hier afhankelijk van je kredietwaardigheid, maar de leensom zal doorgaans voldoende zijn om de isolatie van je vloer en kruipruimte te financieren. De rente bij de particuliere banken is meestal iets hoger dan bij de overheid, maar hiertegenover staat dat de afhandeling vaak sneller en flexibeler is.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief