Trends in laminaatvloeren

Trends in laminaatvloeren

Dat laminaat vloeren bijna niet meer te onderscheiden zijn van authentieke houten, natuurstenen of tegelvloeren weten we inmiddels allemaal. Laminaat is de alleskunner onder de vloeren. Het is onderhoudsvriendelijk, krast en verbleekt niet en kan in een handomdraai op bijna elke ondergrond gelegd worden, ook op vloerverwarming. Bovendien is het duurzaam en vriendelijk voor het milieu.

De vintage look

De gerecyclede, vintage look is dé trend van dit moment. Verweerde houten vloeren met barstjes, noesten en spijkerputjes, vloeren die de tand des tijds hebben doorstaan. In de laminaat-collecties voeren deze ambachtelijke, doorleefde houten vloeren dan ook de boventoon. De look van een geleefde houten vloer met het comfort van laminaat. Nerfjes, wormgaatjes en butsen worden perfect in reliëf geperst, waardoor de vloer zelfs aanvoelt als natuurlijk hout. Zaagsneden accentueren de doorleefde uitstraling van de planken en brengen het prachtige lijnenspel van de houtsoort tot leven. Brede planken geven een robuuste optiek. Wat te denken van V-groeven of stoer teakhout met zwarte kitnaden waarmee de suggestie van een scheepsvloer wordt gewekt. Daarnaast zijn er de ambachtelijke bewerkingstechnieken zoals schrapen en borstelen. Donker verniste eiken vloeren, grijze teak of naturel geoliede landhuisplanken, ze zijn zelfs voor kenners meestal pas op het tweede gezicht van een echte houten vloer te onderscheiden. Ook de witte eiken plankenvloer is immens populair en prachtig als je houdt van een lichte brocantesfeer. Zelfs de sleetse white wash eiken vloerplanken zijn succesvol geïmiteerd. Schitterende vloeren voor zowel landelijke huizen als voor industriële interieurs.

Houtsoorten

Bij de houtsoorten zien we steeds meer prints van exotische soorten opkomen, het liefst in donkere kleuren zoals ebben en wengé. Bij de parketdecors staat tropisch hardhout centraal. Kastanje, ooit een bijzonder populaire houtsoort, komt volop terug. De karaktervolle kleur geeft de vloer een uitgesproken warm effect en brengt gezelligheid in elk interieur. De houtdecors zijn met het blote oog bijna niet meer van ‘echt’ te onderscheiden. Ook de afwerking draagt bij aan een authentiek uiterlijk.

Motieven, kleuren en patronen

Ook het zogenaamde ‘art’ laminaat met fantasiemotieven, veelal hippe retro-motieven, is in opmars. Voor kinderen zijn er vrolijke kleurtjes en verschillende dessins; stoer en lief tegelijk. Met laminaat zijn ook mooie patronen te leggen. Combineer bijvoorbeeld eens verschillende houtdecors of een houtprint met een steenprint. Naast de standaard lamellen zijn er ook inlays (vierkante tegeltjes) die ingewikkeldere mozaïeken mogelijk maken. Een recente noviteit zijn de smalle, korte lamellen voor het leggen van traditionele patroonvloeren waaronder klassiek visgraat en blokmotief. Een betaalbaar en milieuvriendelijk alternatief voor een prachtige, niet van authentiek te onderscheiden, houten vloer. 

Steensoorten "look-a-likes"

Onder de natuursteen decors zijn leisteen en beton dé trend, naast klassiekers als terracotta en hardsteen. Marmer en graniet, Laminaat in tegeldecor heeft voelbare voegen en handvorm putjes Het authentieke uiterlijk staat centraal in de collecties, alsook de onderhoudsvriendelijkheid en de robuuste look.

Laminaat voor de natte ruimtes

Sinds enige tijd zijn er ook laminaatsoorten die speciaal geschikt zijn voor ruimtes zoals keuken, badkamer en toilet. Dit zijn waterdichte laminaatvloeren die voor 100% uit kunststof bestaan. Ook het zogenaamde scheepsdek laminaat met rubberen- of neopreen verbindingsstrips is waterdicht te krijgen. De kopse kanten worden dan handmatig gekit. En zo is de houten, vlekkenongevoelige vloer in je keuken of badkamer allang geen utopie meer.
BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Andere bezoekers bekeken ook

Meld je aan voor de nieuwsbrief