Alles over houten vloeren

Alles over houten vloeren

Bent je op zoek naar een houten vloer, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je graag op weg met informatie en inspiratie, zodat je weet waar je op moet letten en wat de mogelijkheden zijn. Welke sfeer stralen de verschillende houtsoorten uit?  Welke vloer-patronen zijn populair en wat zijn de huidige trends? We zetten het voor je op een rij.

Trends in houten vloeren

Warm en huiselijk is het handelsmerk van de houten vloer en ze blijven razend populair. Eik is dé houtsoort van deze tijd en komt in veel gedaantes aan bod; van klassieke planken tot vloeren met een verweerde look met barsten, zaagsneden en nagelputjes. Eiken vloeren met een verouderde uitstraling spelen in op de huidige woonmodetrends. Ze worden na het zagen gedroogd. De noesten en droogscheurtjes, gecombineerd met het beschadigen, geven de houten vloer een 'geleefd' uiterlijk en herinneren aan de oude sleetse vloerdelen van weleer.

Houten vloer - Solidfloor Vintage Caucasus #vloer #houtenvloer #solidfloor #interieur

Solidfloor Vintage Caucasus lamelparket

De vraag naar geborsteld hout groeit ook nog steeds. Andere technieken die worden ingezet om doorleefde vloeren te krijgen zijn logen, roken en schrapen.

Meister eiken houten vloer met grove visgraat: Lindura Longlife Residence PS500

Meister parket visgraat - Lindura Longlife Residence PS500

Ook het in patroon leggen van planken is populair. Naast een supergrove visgraat zijn er ook blokpatronen in brede delen. Er zijn ook houten vloeren specialisten die extra brede planken fabriceren, voor een prachtige ruimtelijke en rustige sfeer. Relatief nieuw zijn de duurzame en milieuvriendelijke bamboe-vloeren >> LEES MEER

Ook vloeren van kokoshout zijn warm, duurzaam en 100% ecologisch. Kokoshout heeft de positieve eigenschappen van tropisch hardhout en de unieke naaldstructuur geeft de parketvloer een exclusieve uitstraling, die past in zowel een moderne als een traditionele inrichting.

Kleuren voor de houten vloer

Eikenhouten vloer white wash met brede planken via Bax houten vloeren #houtenvloer #vloer #hout #baxhoutenvloeren

Bax Houten vloeren - Smart life budget lamelparket white wash

Veel houten vloeren-leveranciers bieden de mogelijkheid om het oppervlak te behandelen met een bepaalde afwerkingmethode. Een lichte gloed blijft populair; wit geeft rust en ruimtelijkheid. Witten kan met pigmentlak, olie of kalk voor een sleetse ‘white wash-look’. Een variant daarop vormen de semi-transparant gebeitste vloeren met de nieuwe optiek van zee en zand. Kleuren beïnvloeden niet alleen de sfeer; ze kunnen een ruimte ook groter of juist kleiner doen lijken. Zeker wanneer dit gecombineerd wordt met een bepaald legpatroon.

Een smalle, lange ruimte zal breder lijken met lichtgetinte-, brede vloerdelen die in de breedte worden gelegd.

Een smalle, lange ruimte zal breder lijken wanneer er gekozen wordt voor lichtgetinte, liefst brede vloerdelen die in de breedte worden gelegd.

Meister Lindura parket

Meister Lindura parket

Geluidsreductie en andere weetjes

Vooral in appartementen worden de eisen rondom geluidsreductie steeds strenger. De meeste bouwers kiezen tegenwoordig al voor een zwevende dekvloer die de in het Bouwbesluit vereiste 5 dB geluidsreductie oplevert. VVE’s (Vereniging Van Eigenaren) leggen echter vaak nog strengere normen op ten aanzien van de beperking van contactgeluiden richting de benedenburen. Wanneer u kiest voor een houten vloer, betekent dit praktisch gezien dat er extra ondervloeren nodig zijn. En tenslotte: dankzij de gelaagde constructies zijn houten vloeren tegenwoordig ook prima toepasbaar op vloerverwarming.

Houten vloer met haard - Solidfloor by Piet Boon Flooring

Solidfloor by Piet Boon Flooring

Inspiratie en informatie

Ga voor meer informatie en inspiratie op het gebied van houten vloeren naar "product in beeld" en naar onze inspiratie-borden op Pinterest. Bovendien is het mogelijk om via onze brochure-service gratis mooie brochures te bestellen boordevol informatie.

UW vloer


BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Andere bezoekers bekeken ook

Meld je aan voor de nieuwsbrief