Alles over houten vloeren

Alles over houten vloeren

Bent u op zoek naar een houten vloer, maar ziet u door de bomen het bos niet meer? UW vloer helpt u graag op weg met informatie en inspiratie, zodat u weet waar u op moet letten en wat de mogelijkheden zijn. Welke sfeer stralen de verschillende houtsoorten uit?  Welke vloer-patronen zijn populair en wat zijn de huidige trends? UW vloer geeft inspiratie & informatie voor een eerste oriëntatie.

Welke houten vloeren worden vaak gezien?

Warm en huiselijk is het handelsmerk van de houten vloer en ze blijven razend populair. Eik is dé houtsoort van deze tijd en komt in veel gedaantes aan bod; van klassieke planken tot vloeren met een verweerde look met barsten, zaagsneden en nagelputjes. Deze eiken vloeren met een verouderde uitstraling spelen in op de huidige woonmodetrends. Ze worden na het zagen gedroogd. De noesten en droogscheurtjes, gecombineerd met het beschadigen, geven de houten vloer een 'geleefd' uiterlijk en herinneren aan de oude sleetse vloerdelen van weleer. De vraag naar geborsteld hout groeit ook nog steeds. Andere technieken die worden ingezet om doorleefde vloeren te krijgen zijn logen, roken en schrapen. Ook het in patroon leggen van planken is iets van de laatste paar jaar. Naast een supergrove visgraat zijn er nu ook blokpatronen in brede delen. Er zijn ook houten vloeren specialisten die extra brede planken fabriceren; voor een prachtige ruimtelijke en rustige sfeer. Relatief nieuw zijn de duurzame en milieuvriendelijke bamboe-vloeren, hierover kunt u meer lezen in het artikel: Alles over bamboe-vloeren

Uipkes houten vloer met visgraat
Uipkes visgraat

Welke kleuren zijn mogelijk?

Veel houten vloeren-leveranciers bieden de mogelijkheid om het oppervlak te behandelen met een bepaalde afwerkingmethode. Een lichte gloed blijft populair; wit geeft rust en ruimtelijkheid. Witten kan met pigmentlak, olie of kalk voor een sleetse ‘white wash-look’. Ook heel trendy zijn de dekkend wit gespoten vloeren met behoud van de kenmerkende nerfstructuur. Een variant daarop vormen de semi-transparant gebeitste vloeren met de nieuwe optiek van zee en zand. Kleuren beïnvloeden niet alleen de sfeer; ze kunnen een ruimte ook groter of juist kleiner doen lijken. Zeker wanneer dit gecombineerd wordt met een bepaald legpatroon. Een smalle, lange ruimte zal breder lijken wanneer er gekozen wordt voor lichtgetinte, liefst brede vloerdelen die in de breedte worden gelegd.

Meister Lindura parket
Meister Lindura parket

Houten vloer zelf leggen?

Steeds vaker zien we geprefabriceerde vloeren. Zoals gepersdroogde, massief beuken vloerdelen die al in de fabriek ingekleurd en afgelakt zijn. Hierdoor ontstaat een modieuze vloer met uitstekende eigenschappen. En, niet onbelangrijk, een eenvoudig te onderhouden vloer. De vloerdelen zijn voorzien van messing en groef en worden aan elkaar bevestigd met een handig clipsysteem. Zo’n vloer kan daardoor ‘doe-het-zelf’ geïnstalleerd én gedemonteerd worden, waardoor dit systeem gewoon weer met u meeverhuist. Er zijn ook parketvloeren, die zelf kunnen worden gelegd. Het artikel "Alles over parketvloeren" biedt meer informatie over dit soort houten vloeren.

Houten vloer met planken die de natuurlijke lijn van de bomen volgen - unieke houten vloeren van Bolefloor
Houten planken van Bolefloor

Geluidsreductie en andere weetjes

Vooral in appartementen worden de eisen rondom geluidsreductie steeds strenger. De meeste bouwers kiezen tegenwoordig al voor een zwevende dekvloer die de in het Bouwbesluit vereiste 5 dB geluidsreductie oplevert. VVE’s (Vereniging Van Eigenaren) leggen echter vaak nog strengere normen op ten aanzien van de beperking van contactgeluiden richting de benedenburen. Wanneer u kiest voor een houten vloer, betekent dit praktisch gezien dat er extra ondervloeren nodig zijn. En tenslotte: dankzij de gelaagde constructies zijn houten vloeren tegenwoordig ook prima toepasbaar op vloerverwarming.

Houten vloer met haard - Solidfloor by Piet Boon Flooring
Solidfloor by Piet Boon Flooring

UW vloer

Inspiratie en informatie

Voor meer informatie en inspiratie op het gebied van houten vloeren kunt u kijken naar "product in beeld" en naar onze inspiratie-borden op Pinterest. Bovendien is het mogelijk om via onze brochure-service gratis mooie brochures te bestellen boordevol informatie.


BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP