Zo blijft je vloer langdurig van topkwaliteit

Als je in je woning over fraaie vloeren beschikt, wil je natuurlijk ook graag dat deze er langdurig mooi uit blijven zien. Dit betekent niet alleen dat je er regelmatig onderhoud aan zal moeten plegen, maar ook dat je er op een voorzichtige manier mee om dient te gaan. Alleen dan houd je een vloer ook op lange termijn mooi.

Preventieve maatregelen

In veel gevallen is het nemen van vrij simpele maatregelen al voldoende om schade aan een vloer te beperken. Door bijvoorbeeld stukjes vilt onder stoelpoten te plakken, worden krassen voorkomen. Daarnaast is het raadzaam om zo min mogelijk met hakken over je vloer te lopen. Ook de temperatuur in je woning kan van invloed zijn op de kwaliteit van je vloer. Zeker als er sprake is van een natuurproduct, zoals massief hout, parket of laminaat. Is een ruimte te vochtig, dan kan dat vocht in het hout trekken waardoor de vloer bol begint te staan. Maar ook een veel te warme ruimte is niet bevorderlijk voor houten vloeren. Zorg daarom voor een optimale kamertemperatuur. Als je vreest dat het op peil houden van de temperatuur in je huis je veel geld gaat kosten, is het wellicht een aanrader om je huidige tarieven voor energie te vergelijken met andere aanbieders van stroom en gas. In de praktijk blijkt namelijk dat veel mensen die de moeite nemen prijzen van energie te vergelijken elders stukken goedkoper uit kunnen zijn. Voor wat betreft het onderhoud van je vloer hangt het er verder helemaal vanaf welk soort er in je woning aanwezig is.

Onderhoud massief hout

Ongeacht of er sprake is van een gelakte of geoliede houten vloer of dat deze in de was is gezet, in alle gevallen is regelmatig reinigen met een stofzuiger of een zachte borstel een must. De twee laatstgenoemde varianten kun je ook dweilen, maar let er dan wel goed op dat je daarbij gebruikmaakt van een passend reinigingsmiddel dat niet te agressief is. Pleeg minstens één keer per jaar groot onderhoud door het hout respectievelijk te polijsten of opnieuw in de olie of de was te zetten.

Onderhoud parket

Net als massief hout is een parketvloer voor de volle 100 procent een natuurproduct. Na de eerste plaatsing wordt het parket in de olie gezet zodat het hout tegen vuil, vlekken en water beschermd wordt. Dat oliën van de vloer moet ook daarna regelmatig plaatsvinden om die beschermlaag in stand te kunnen houden. Als er vlekken of lelijke plekken op het parket ontstaan kun je deze gemakkelijk met een likje olie wegwerken. Voor de rest is een stofzuiger of zachte bezem en af en toe een licht vochtige doek afdoende om je parket fraai te houden.

Onderhoud laminaat

Ook bij laminaat is de stofzuiger of een zachte bezem de beste schoonmaakmethode. Blijkt er sprake te zijn van vastklevend vuil, reinig dat dan met een licht vochtige doek die naast water voorzien is van speciale laminaatreiniger. Ga nooit intensief dweilen op laminaat, want het vele water kan bollingen in de vloer veroorzaken.

Onderhoud vinyl

Vinyl is in het rijtje verschillende vloeren eigenlijk het makkelijkst voor wat betreft het onderhoud. Naast de stofzuiger of zachte bezem kun je vastgekleefd vuil gemakkelijk verwijderen met een licht vochtige doek die je in een mengsel van water en een algemeen, maar niet agressief, schoonmaakmiddel hebt gedrenkt. Bijkomend voordeel van vinyl is dat er doorgaans geen of amper schade aan ontstaat als je er regelmatig met schoenen met hakken overheen loopt ook al moet je de belasting ook weer niet overdrijven, want dat kan putjes in je vinylvloer opleveren.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief