6 tips voor het herstellen van houten vloeren

Klassieke houten vloeren voegen veel schoonheid toe aan elke ruimte; ze geven je huis een elegante basis en verhogen de marktwaarde van het pand. Hoewel ze lang meegaan, zijn houten vloeren na verloop van tijd onvermijdelijk onderhevig aan slijtage. Het goede nieuws hierbij is dat het met enkele eenvoudige maatregelen mogelijk is om problemen zoals scheuren, krassen, ondoorzichtigheid en onthechting te corrigeren.

Wil je weten hoe? Bekijk dan hieronder enkele waardevolle tips voor het restaureren van houten vloeren.

Tips om houten vloeren te herstellen #vloer #hout #houtenvloer

Een algemene analyse maken

Beoordeel zorgvuldig de conditie van de vloer, zoek uit welke onderdelen het meest beschadigd zijn en analyseer of het echt de moeite waard is om de restauratie uit te voeren. Als de vloer meer dan drie keer is gerestaureerd of in slechte staat is, kan het beter zijn om hem te vervangen. Spotschade zoals een deuk, kras of schroeiplek is met spotreparaties op te lossen. Zo bespaar je tijd en geld en ga je bewust om met het milieu. Op www.mastertools.nl vind je alle benodigde tools hiervoor.

Gebruik pasta om gaten af te dekken

Wanneer je bij het herstellen van houten vloeren gaten, spijkergaten en kleine misvormingen opmerkt, bedek dan alles met houtpasta. Deze acrylmassa - die kan worden gevonden in verschillende kleuren van hout - is super efficiënt. Het is een geweldige optie om de meest uiteenlopende vormen van slijtage te verbergen.

De voorbereiding is het halve werk

Aangezien de bewerking van het hout veel stof genereert, is het aan te raden om alle meubels uit de ruimte te halen of af te dekken. Pas 18 uur na de voltooiing van de werkzaamheden (of later op advies van de vloerenspecialist) kan alles weer worden terug geplaatst. Dit voorkomt schade aan je meubilair én aan de vloer zelf.

Schuur het oppervlak met zorg

De restauratie van een houten vloer begint met het schuren. Het beschadigde oppervlak moet voorzichtig worden geschuurd zodat de natuurlijke vezels behouden blijven. Als de schade onopvallend is, kan handmatig worden geschuurd. Als de hele vloer beschadigd is, gebruik dan een elektrische schuurmachine. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de veiligheidsvoorschriften en van de werking van het apparaat. Laat je goed adviseren en huur eventueel gespecialiseerde professionals in om het werk te doen.

Alles reinigen

Maak de vloer na het schuren grondig schoon. Veeg het gehele oppervlak schoon en stofzuig indien mogelijk over de gehele lengte van de ruimte om vuil te verwijderen. Onthoud dat stof het eindresultaat in gevaar kan brengen, vooral bij het lakken van het hout.

De restauratie afronden

Na de hierboven vermelde voorbereidende maatregelen, ga je over tot het waterafstotend maken van het hout om het weer te laten glanzen. Je kan dit doen door gebruik te maken van een beschermer, glanzende vernis of hars. Vernis is meestal formaldehyde- en waterharsen, wat het drogen sneller maakt.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief