Kiezen voor lak of olie voor je houten vloer?

Een mooie houten vloer is een aanwinst voor je woning. Een houten vloer oogt warm en natuurlijk. Met een goede ondervloer profiteer je ook nog eens van goedkope energie omdat je vloer goed geïsoleerd is. Maar tegenover de mooie uitstraling en goedkope energie staat één nadeel: een houten vloer moet onderhouden worden. Wat is de beste methode? Lak of olie?

Houten vloer behandelen met lak of olie?

Onderhoud van een houten vloer

Naast het dagelijkse onderhoud, zoals stofzuigen en dweilen, heeft een houten vloer eens in de twee tot drie jaar een grote onderhoudsbeurt nodig. Vooral als de vloer intensief gebruikt wordt ontstaan er slijtplekken. Door het schuiven van meubels of het laten vallen van voorwerpen kunnen er krassen op de vloer ontstaan. Een kop koffie of een glas wijn kan omvallen en vlekken trekken in de de houten vloer. Een lekkage kan er overigens ook voor zorgen dat de vloer zwaar beschadigd raakt.

En dan is nog het feit dat hout gevoelig is voor verkleuring. Op plekken waar voortdurend de zon in de woning valt, kan er in de vloer een verkleuring optreden. Kortom, na verloop van enkele jaren ziet je vloer er doorleeft uit en lijkt het niet meer op de vloer als toen deze net nieuw was. Gelukkig zijn de meeste beschadigingen en vlekken er goed uit te krijgen met een grote onderhoudsbeurt. Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt de vloer geschuurd en wordt er een beschermingslaag aangebracht. Je kunt hierbij kiezen uit een lak of een olie. Wat zijn nu de verschillen tussen deze twee beschermingslagen?

Lak of olie?

Kies je ervoor om je vloer te onderhouden met een lak, dan wordt er over de vloer een beschermingslaag aangebracht. Lak zal niet in het hout trekken, maar vormt dus een laagje over het hout. In veel gevallen zal de vloer dan ook een glanzende laag krijgen. Het voordeel van lak is dat vocht en andere vloeistoffen niet in de houten vloer kunnen trekken. Met een laklaag zul je daarom minder last van vlekken hebben. De laklaag zorgt er ook voor dat de vloer een gladder oppervlak krijgt. Dat scheelt weer enorm bij het dagelijks onderhoud. Wel is het zo dat als de vloer aangetast wordt, de krassen direct in de lak ontstaan en ook te zien zijn.

Olie daarentegen, zal in het hout trekken en de houten vloer van binnenuit beschermen. Krassen zullen hier minder opvallen, maar vocht kan wel gemakkelijker in de vloer trekken. Een geoliede vloer heeft ook wat meer onderhoud nodig omdat de bovenlaag niet beschermd is. Wil je de kleur van je vloer veranderen? Dan is olie hier heel geschikt voor. Vooral eikenhout is goed van kleur te veranderen met een bepaalde kleur olie. Ook als je niet van een glanzende vloer houdt, is olie aan te raden.

Waarvoor kiezen?

De keuze hangt vooral af van je persoonlijke smaak en wensen. Wil je perse een glanzende vloer? Dan moet je voor een laklaag gaan. Het dagelijkse onderhoud van de vloer is vaak de hoofdreden om voor lak te kiezen. Dit gaat met een gelakte vloer gemakkelijker dan met een geoliede vloer.
Een geoliede vloer oogt wel wat natuurlijker dan een gelakte vloer. Als dit belangrijk voor je is, dan moet je er rekening mee houden dat je iets meer onderhoud aan de vloer hebt. Voordeel is wel dat je ook tussentijds bepaalde plekken in de vloer met olie kunt behandelen zonder dat je de hele vloer moet doen.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief