Hoe de bouw van een badkamer in 8 stappen te plannen

Het ontwerpen van een functionele en gezellige badkamer is vaak wat je huis nodig heeft om te genieten van momenten van ontspanning. Elk designelement - ook in kleine badkamers - moet een doel hebben, zodat je de ruimte optimaal benut en er altijd met veel plezier gebruik van zal maken.

Omdat de badkamer een 'strategische' ruimte in het huis is, is het belangrijk om zorg te besteden aan de planning en uitvoering ervan. We geven je hiervoor een paar handige tips.

Tips om een nieuwe badkamer te bouwen

1. Planning

Deze stap is van fundamenteel belang om de kosten en tijd van de werkzaamheden te kunnen inschatten. Begin hiermee ruim van te voren en hou de planning altijd bij de hand bij het bestellen van je nieuwe badkamerproducten en het overleg met de verschillende vakmensen. Zo hou je overzicht en dat geeft rust.

2. Sloop

Als je eenmaal weet wat er in je nieuwe badkamer behouden wordt en wat er gesloopt zal worden, begin dan met het verwijderen van alles wat weg moet. Dit zal veel stof en puin produceren, dus bescherm je vloeren en dek je kwetsbare meubels af. Regel van tevoren emmers, puinzakken en eventueel een container om de afvoer te beheren

3. Besparen

Om tijd en geld te besparen en stof en puin te voorkomen, kan je de nieuwe vloer op de bestaande vloer aanbrengen met hiervoor geschikte mortels. Het enige wat nodig is, is dat de bestaande vloer in goede staat, schoon en vlak is om deze techniek te gebruiken. Dat scheelt tijd, er is minder puin en zo kan je geld besparen!

4. Binnen de muren

Na de sloop, start het bouwen van de installaties die zich binnen de muren, vloeren en platen bevinden, zoals de punten van water, riolering, elektriciteit en verlichting. Als deze stap niet nodig is in de planning, ga je door naar de volgende stap.

5. Waterdichte badkamer

Nadat de vloeren en wanden zijn afgedekt en geëgaliseerd, breng je het afdichtingsmiddel aan om de badkamer bestand te maken tegen direct contact met water en de dagelijks geproduceerde luchtvochtigheid. Daarnaast is het belangrijk om tegels te kiezen die geschikt zijn voor de ruimte, om elke vorm van lekkage in de badkamer te voorkomen.

6. Tijd om de oppervlakken glad te strijken

Dan is het tijd voor de wanden, de vloer en het plafond. Vergeet de helling in de vloer niet om het water naar de afvoer af te voeren. Gebruik de mortel om de muren te coaten.

7. Coating en schilderen

Gebruik mortels en voegmiddelen met speciale componenten in de samenstelling om de badkamer veel langer in goede staat te houden.
Gebruik voor het voegen de epoxymortel of acrylgietmortel met schimmelwerende eigenschappen en eenvoudige reiniging. Voor verfzones: gebruik acrylpasta, wacht op droogtijd en start dan met verven.

8. Reiniging na het werk

Nu is het tijd om de ruimte schoon te maken en je nieuwe badkamermeubels, douchewanden, kraanwerk en verlichting te plaatsen. En dan kan je eindelijk je badkamerbenodigdheden opbergen en het geheel afmaken met mooie accessoires. Tijd om je droombadkamer in gebruik te nemen!

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief