Duurzame vloer kiezen

Wanneer je vloer uit natuurlijke materialen bestaat, zal je daar verschillende voordelen van hebben. Zo hebben de meeste een relatief lange levensduur en zelfs de lucht in je huis kan verbetering ondervinden. Als een duurzame vloer op je verlanglijstje staat, is het belangrijk een aantal aspecten in gedachte te houden alvorens je een keuze maakt.

Duurzame vloer kiezen #vloer

Duurzaamheidsaspecten

Wanneer je een nieuwe vloer kiest, neem dan het productieproces van het materiaal mee in je keuze. Hoe wordt het materiaal gemaakt of gewonnen en is de desbetreffende methode schadelijk voor het milieu? Bedenk ook dat vloeren regelmatig onderhoud nodig hebben. De een wat vaker dan de ander. Ga na welke producten nodig zijn om je vloer zo goed als nieuw te houden en of deze producten geen milieubelastende stoffen bevatten.
Ook de levensduur die een bepaald type vloer heeft, kan meespelen in hoe 'groen' je vloer is. Immers, een iets minder groene vloer die 20 jaar meegaat, kan minder milieubelastend zijn dan een zeer groene vloer die slechts 15 jaar meegaat. Is hergebruik mogelijk nadat de levensduur van de vloer verstreken is en is de vloer, indien van toepassing, in bezit van een keurmerk? Met het duurzaamheidsaspect in gedachten, nemen we nemen type vloeren onder de loep.

Bamboe

De bamboevloer wint steeds meer aan populariteit. Doordat bamboe razendsnel groeit, is het milieuvriendelijker dan hardhout. Na 5 à 6 jaar is het gemaaide bamboe weer groot genoeg om gekapt te worden. De levensduur van een bamboevloer is bovendien relatief lang. Een nadeel van bamboe is dat het voornamelijk vanuit het verre oosten geïmporteerd wordt. Het vervoer van het materiaal is dus milieubelastend. Indien je een bamboevloer prefereert, ga dan voor materiaal met een FSC-keurmerk.

Berggras

Ook van berggras kan een mooie vloer gemaakt worden. Dit type vloer is biologisch afbreekbaar en kan daardoor aan het lijstje van milieuvriendelijke vloeren worden toegevoegd. Nadeel van dit materiaal is dat het relatief poreus is en daardoor een kortere levensduur heeft. Ook is het niet bestand tegen vocht. Als je voor dit type vloer gaat, is het verstandig een goede opstalverzekering af te sluiten. Mocht je last krijgen van lekkage en je vloer raakt beschadigd, dan ben je in ieder geval goed verzekerd.

Wollen vloer

Zolang de rug van de vloer gemaakt is van natuurlatex en niet van kunstmatig materiaal, is de wollen vloer volledig natuurlijk en daardoor aan het eind van zijn leven volledig biologisch af te breken. Van alle natuurlijke zachte vloermaterialen, heeft wol de langste levensduur dankzij zijn slijtvaste karakter. Zijn milieuvriendelijke profiel wordt helaas enigszins in de weg gezeten, vanwege de gebruikte pesticiden die de parasieten van de schapen bestrijden.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief