5 Tips om je houten vloer mooi te houden

Een houten vloer is erg mooi in je woonkamer of door je gehele woning. Het zorgt voor een natuurlijke uitstraling en past bij iedere interieurstijl. Een houten vloer gaat vaak een levenlang mee en is prachtig, maar het vergt ook wat onderhoud. Een houten vloer kan namelijk gemakkelijk krassen of kromtrekken. En dit wil je natuurlijk niet. Daarom geeft Vloerglijders.nl je 5 tips om jouw houten vloer zo lang mogelijk mooi te houden. 

5 tips om je houten vloer mooi te houden #vloer #onderhoud

Tip 1: De juiste temperatuur en luchtvochtigheid 

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende tip, maar de temperatuur en luchtvochtigheid in je huis zijn voor je houten vloer erg belangrijk. Als de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kamer met de houten vloer te hoog of laag zijn, kan het hout uitzetten of kromtrekken of krimpen. Daarom is het van groot belang dat je ervoor zorgt dat de temperatuur en luchtvochtigheid goed zijn. De ideale temperatuur voor een huis met houten vloer is 20 graden celsius. Daarnaast is een luchtvochtigheid van 60 tot 70% perfect. Voorkom dat je vloer krimpt of uitzet en zorg dat deze twee aspecten goed zijn. 

Tip 2: Gebruik plakvilt onder je meubels 

Meubels zorgen voor krassen op je vloer. Je eetkamerstoelen verschuif je misschien wel 10 keer per dag, maar ook andere meubels kunnen je vloer beschadigen. Er hoeft maar één zandkorrel of splinter onder de poten van de stoel te zitten en het zorgt al voor een kras of andere beschadiging in je houten vloer. Dit is heel gemakkelijk te voorkomen door plakvilt onder jouw meubels te plakken. Door onder al je meubels plakvilt te plakken, kun je met een gerust hart de hele boel omgooien en alles blijven verschuiven, zonder dat er krassen ontstaan. 

Plakvilt is er in veel verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen voor rond plakvilt, vierkant plakvilt of plakvilt wat je zelf op maat kunt knippen. Ook het materiaal en dikte van plakvilt is vaak verschillend. Dikker plakvilt gaat langer mee en zorgt voor meer bescherming. Zorg ervoor dat je het plakvilt regelmatig vervangt. Als het plakvilt versleten is kan het namelijk nog steeds voor krassen op je vloer zorgen. 

Onder sommige stoelen, bijvoorbeeld buisframe stoelen, blijft plakvilt niet goed zitten. Voor dit soort meubels zijn er verschillende andere oplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor stoelpootdoppen of buisframe glijders

Tip 3: Onderhoud de houten vloer goed

Een tip die misschien een beetje voor de hand ligt: zorg ervoor dat je je vloer goed onderhoudt. Koop de juiste meubel olie en behandel je vloer ieder half jaar goed. Door dit te blijven herhalen zorg je ervoor dat je vloer altijd een extra beschermende laag heeft, wat weer zorgt voor minder beschadiging! Het is even wat werk om al je meubels te verplaatsen en de vloer te behandelen, maar het zorgt er echt voor dat je mooie houten vloer langer meegaat.

Tip 4: Let op met schoonmaken 

Het is erg belangrijk dat je je vloer goed schoonmaakt. Vuil, zand en stof kunnen namelijk zorgen voor krassen en dat wil je natuurlijk niet. Maar ook het schoonmaken van je houten vloer moet op een speciale manier. Zo kun je bijvoorbeeld niet ieder soort schoonmaakmiddel gebruiken. Veeg of stofzuig je houten vloer minimaal één keer peer week. Gebruik hierbij altijd een zachte bezem of stofzuigerkop die gemakkelijk rolt. Hiermee voorkom je dat de haartjes de vloer beschadigen. 

Wil je de vloer na het stofzuigen en vegen dweilen? Zorg er dan voor dat je de dweil goed uitwringt. Probeer zo min mogelijk water en sop te gebruiken. Omdat de houten vloer tijdens het dweilen vochtig wordt, kan hij kromtrekken. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Door minder water te gebruiken, voorkom je dat dit gebeurt. Zorg er daarnaast voor dat je kiest voor een reinigingsmiddel dat speciaal voor je vloer is bedoeld.

Tip 5: Let op met kinderen

Kinderen houden van spelen, rennen en gek doen in het huis. Super leuk, maar soms niet heel vriendelijk voor je vloer. Zijn jouw kinderen ook gek op binnen spelen? Zorg er dan voor dat ze hun schoentjes altijd uit doen. Schoenen zijn namelijk een boosdoener voor de vloer. Doordat ze op sokken of sloffen door het huis rennen, kan de vloer niet beschadigen. Daarnaast is het handig om een kleed neer te leggen waarop jouw kinderen lekker kunnen spelen. Zo kunnen de wieltjes van de speelgoedauto’s, Playmobile of ander speelgoed geen krassen op de vloer veroorzaken. 

Wij hopen dat je met deze tips jouw houten vloer mooi kunt houden en er extra lang van kunt genieten.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief