pinterest
Alles over parketvloeren

Alles over parketvloeren

Elke parketvloer is anders. Dat zit ‘m niet alleen in de houtsoort, de structuur en de kleur, maar ook in de wijze van leggen, de afwerking en het legpatroon. Parket past bij elk interieur, van klassiek tot modern. Parketvloeren zijn duurzaam, tijdloos en door het levendig karakter van het hout haalt u met deze vloeren zo de natuur in huis. Bovendien kan een parketvloer ook prima op vloerverwarming worden geïnstalleerd. Er is een grote keuze in houtsoorten, hardheden, legvarianten en afwerkingmethoden. De houtsoort die je kiest, bepaalt de kleur, de oppervlaktetextuur en het gevoel van je vloer en dus ook de sfeer van je interieur. Lichtgetinte, blonde houtsoorten zoals white maple, essen en beuken roepen een kalme en serene sfeer op. Exotische houtsoorten zijn meer mysterieus: teak, jatoba, noten, merbau en het bijna zwarte wengé. Ook bamboe hoort in dat rijtje thuis.

Vintage look

Eik is dé houtsoort de komende jaren en komt in veel gedaantes aan bod, van klassieke tot reclaimed eik designs met zaagsneden en nagelputjes. Ook de grootte van de planken speelt een grote rol: lange planken, brede planken, extra lange planken, levendige patronen... Moeilijk inschatten hoe dat alles er straks thuis uit komt te zien? Parketspecialisten hebben tegenwoordig ontwerpprogramma’s waarmee ze verschillende type parket in uw eigen kamer kunnen visualiseren. Het enige wat je nodig hebt, is een foto van de beoogde ruimte.

Patronen en motieven

Het kenmerk van een authentieke parketvloer is natuurlijk het werken met patronen en motieven. Visgraat parket met band en (dubbele) bies is ongetwijfeld de bekendste. De populaire castle blocks vloer met blokkenpatroon bestaat uit massief hardhouten strookjes van standaard 8 mm dik. Hoogkant is een variant hierop en wordt, net als tapis, rechtstreeks op de ondervloer verlijmd. Hierdoor ontstaat een sterk en geluiddempend geheel. De massief houten strookjes hebben een maatverhouding van 23x8x160 mm. Maar het kan altijd ingewikkelder. Wat te denken van een stermotief in lichte en donkere houttinten?

Meerlaags lamelparket

Een moderne variant op het traditionele tapis parket ** is lamelparket. Dit type parket is gelaagd opgebouwd. Op een zelfdragende onderlaag van een goedkope houtsoort zijn kruiselings weer latjes verlijmd. De toplaag bepaalt het uiterlijk en bestaat meestal uit 5-8 mm dik hardhout. Voordeel van dit type vloer is dat de lamellen direct op een vlakke cementdekvloer (dus zonder spaanplaat tussenvloer) kunnen worden gelijmd, waardoor de opbouwhoogte gering is. Lamelparket wordt altijd legklaar en compleet geleverd. Dus inclusief afwerking met lak of olie. Lamellen met een kliksysteem kunnen heel goed zelf worden gelegd.

Ondervloeren

Een parketvloer kan in principe met speciale parketlijm op de meeste ondergronden worden gelijmd mits deze voldoende droog en egaal is. Goede parketlijm reduceert doorgangsgeluid, is vochtbestendig en geschikt voor vloerverwarming. Wanneer de vloer 'zwevend' wordt gelegd, zal er een stabiele ondervloer nodig zijn. Een ondervloer is een zachte laag die tussen de harde ondergrond en de parketvloer zwevend (los) komt te liggen en die zorgt voor optimale geluiddemping. De meest geschikte ondervloer is voor iedere parketvloer en iedere woonsituatie weer anders. Er zijn ondervloeren verkrijgbaar met zowel geluidsreducerende als egaliserende en vochtwerende eigenschappen.

Plinten en profielen

Perfect parket staat of valt met de afwerking. De betere parketleveranciers hebben een gevarieerd assortiment parketplinten in de kleur en structuur van de vloer. Of kies voor een plint in de kleur van de muur. Ga voor een klassieke of moderne look en creëer je een uitstraling die bij je eigen smaak past. Met de speciale profielen kunnen de vloeren perfect aansluiten op bijvoorbeeld een trap, vast tapijt of een vloer van een andere hoogte.

Reinigings- en onderhoudsmiddelen

Parket is mooi, maar gevoelig. Houd zand en vuil zo veel mogelijk buiten de deur en bevestig beschermviltjes onder het meubilair om krassen te voorkomen. Voor het specifieke onderhoud zijn er speciale reinigings- en onderhoudsmiddelen. Deze zijn nauwkeurig afgestemd op de afwerking waarvoor is gekozen: lak, was of olie. Afhankelijk van de mate van de belasting dient de vloer doorgaans om de paar jaar opnieuw behandeld te worden.

Inspiratie en informatie

Voor meer informatie en inspiratie op het gebied van parketvloeren kunt u kijken naar "product in beeld" en naar onze inspiratie-borden op Pinterest. Bovendien is het mogelijk om via onze brochure-service gratis mooie brochures te bestellen

** De benaming ‘tapis’ komt uit het Frans en betekent letterlijk ‘tapijt’. Tapis is opgebouwd uit smalle massief houten plankjes met breedtematen tot circa 16 cm. De plankjes vormen een lijnenspel van stroken of patronen, zoals blokken en het bekende visgraat. Na het leggen (verlijmen én spijkeren) worden de naadjes en gaatjes opgevuld met een papje van fijn houtzaagsel en lijm. Hierdoor ontstaat een praktisch naadloos, dun en supercompact geheel. Van werken – krimpen en uitzetten onder invloed van luchtvochtigheid – heeft tapis door zijn sterke opbouw weinig last. Overigens is het leggen van tapis én de afwerking daarvan een ambachtelijk karwei dat zeker een paar dagen in beslag neemt.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen