Groen in je interieur

Planten zijn welkom en eigentijds in een hedendaags interieurontwerp.

Als mens maken we onderdeel uit van de natuur. Velen van ons zijn de verbinding met de natuur kwijt geraakt met als oorzaak de moderne tijd. Om deze verbinding enigszins wat te herstellen kun je kiezen voor meer groen in huis.

 Planten zorgen ervoor dat fotosynthese kooldioxide (CO2) omgezet wordt in zuurstof (O2). Hierdoor kunnen
 planten je een verantwoorde groene sfeer geven, denk hierbij o.a. aan de Chamaedorea en Areca Palm.
 Deze produceren niet alleen zuurstof maar hebben ook een luchtzuiverende werking. De kleur groen is een kalmerende kleur, hierdoor krijg je vaak als mens een aangenaam gevoel en kunnen planten er mede toe bijdragen dat dit van positieve invloed is op je humeur.

Ik zelf ben geen fan van teveel groen in huis. Mijn lieveling plant is toch wel het Bonsai boompje. Een plant op de juiste plek in huis kan een ideale opvulling zijn voor het interieur, mede door de voordelen die een plant met zich meedraagt zoals eerder beschreven.
Voordeel van groen in huis is tevens dat het dienst kan doen als natuurlijke luchtverfrisser

-    Chamaedorea palm
-    Areca palm
-    Drakenbloedboom (Dracaena ‘Janet Craig’)
-    Drakenbloedboom (Dracaena Massangeana)

Plaats en plantVoor elk interieur is wel een geschikte plant te vinden, gelukkig is er ook keuze genoeg! Let wel dat planten ook een voorkeur hebben voor de standplaats, de een staat graag in de zon terwijl de andere juist iets meer schaduw nodig heeft.

Schaduw


Je wilt een plant die een mooie bladvorming of bloemen pracht heeft. Zorg ervoor dat de plant dus danig op een plek staat waar veel daglicht binnenkomt. Niettemin bestaan er ook planten die het met weinig daglicht kunnen groeien.
Schaduwplanten hebben weinig water en voedingsstoffen nodig daarom zijn het ook trage groeiers.De ideale planten voor een donkere plek zijn o.a

 • 
Calathea
 • Kentiapalm

 • Palm Rhapis Excela
 • 
Philodendron    
Vensterbank 


Een vensterbank kan al snel te vol staan. Werk daarom zo min mogelijk met kleine planten. Er zal ook rekening gehouden moeten worden met de hoeveelheid zon die op de planten valt omdat bladeren snel uitdrogen. Kies een plek waar de zon niet de hele dag op de planten schijnt.Houd je aan de volgende regels wil je zolang mogelijk van je planten genieten.


 • Zorg voor voldoende ventilatie in huis
 • Zorg voor een pot die groot genoeg is voor de plant
 • Zorg voor voldoende licht. Een plek waar voldoende zon op staat maar niet de hele dag
Werkplek


Een luchtzuiverende plant is helemaal geen gek idee voor op je werkplek. Deze planten kunnen bijdragen aan een gezondere werkomgeving en stimuleren je humeur en mogelijk ook de productiviteit.

Badkamer


Wil je echt tot rust komen en houd je van natuurlijke leefomgevingen dan kun je ook planten in de badkamer toepassen.
 De badkamer zorgt voor zeer goede groei-omstandigheden. De luchtvochtigheid en zachte licht zorgen voor de ideale combinatie. Houd er wel rekening mee dat je niet elke plant in de badkamer kan plaatsen. Schaduw planten zijn vooral geschikt voor de badkamers. Kies voor kleinere planten, over het algemeen is een badkamer niet erg ruim.Een lijstje met perfecte badkamerplanten • Carex

 • Ficus Pumila
 • Nephrolepis
 • Chlorophytum

 • Adianthum

Slaap lekker en droom zoet


Planten zijn magnifiek omdat ze eindeloos opgaan in het interieur van je slaapkamer. Of het nou om een landelijke, moderne of een luxe inrichting gaat. Door het lezen van dit artikel weet je dat planten zuurstof kunnen produceren, maar ook zuurstof nodig hebben. Je vraagt je nu waarschijnlijk af of het wel verstandig is om planten in een slaapkamer te plaatsen, omdat deze ook zuurstof gebruiken. Planten nemen vooral s ’nachts/ s ‘avonds zuurstof tot zich toe. Maar dit is zo minimaal dat  ze gerust op een slaapkamer kunnen. Kies in je slaapkamer voor een plant die geen sterke geur afgeeft.
Intresessante blog artikelen

» Redactie bezoekt Beurs Eigen Huis
» Impressie van de Beurs Eigen Huis
» Slaapkamer ruil!
» Slaapkamer ruil deel 2: van tekening tot eindresultaat
» Oud hout geeft karakter aan je interieur

Ingrid Versmissen

Van jongs af aan wist ik dat mijn passie ligt bij het ontwerpen van interieurs. Het adviseren van kleurcombinaties, het maken van een maatwerk ontwerp, zoals een haard of een kast, in samenspraak met een opdrachtgever. Door mijn technische textiel achtergrond heb ik de juiste expertise om de stoffering in uw woning zo optimaal mogelijk samen te stellen. De meest comfortabele omgeving is uw huis; hier voelt u zich thuis. Daar wil ik graag aan bijdragen, want dat vind ik zelf cruciaal. Daarbij hoort dat uw huis comfortabel en doordacht is ingericht met een optimale routing en afstemming van de ruimtes op elkaar. Bij een renovatie of nieuwbouw help ik u graag met het maken van een ontwerp en de mogelijke begeleiding en uitvoering daarvan. Dat is wat ik het liefste doe; meedenken, sparren en nieuwe ideeën aandragen. Ik deel graag mijn kennis en netwerk met u. Dat is dan ook de reden dat ik deze interieurblog mocht invullen. Zo hoop ik bij te dragen aan uw interieur beleving.


Meer van deze auteur Bezoek de website

Meld je aan voor de nieuwsbrief


 


Betsel gratis woonmagazine Jouwstijl van Goossens