Een aannemer kiezen

Hoe kies je de beste t.a.v. prijs kwaliteit verhouding?

Een renovatie aan je huis of een nieuw huis bouwen wil je natuurlijk zo goed mogelijk laten verlopen. Je wenst dat de opleverdatum binnen de afgesproken tijd af komt en dat het maken van onverwachte extra kosten (meerwerk) zoveel mogelijk wordt voorkomen. Een aannemer kan je bij dit proces en de technische eisen en regelgeving goed begeleiden.  Hoe kies je als opdrachtgever consument je aannemer?  Je zou oa. Rekening kunnen houden met de volgende punten.

Voor- en nadelen van een aannemer

 • weten waar je aan toe ben
 • veilige verbouwing
 • goede kwaliteit
 • veilig huis
 • snelle verbouwing

De nadelen van een aannemer kunnen zijn:

 • duurder dan zelf verbouwen (een aannemer vraagt  uurloon of een vooraf gesproken projectprijs)
 • Je hebt niet alles zelf in de hand, dat heeft de aannemer als project uitvoerder
 • Je kunt een meningsverschil krijgen over de planning,   prijs en kwaliteit (belangrijk dus te zorgen voor een duidelijk officieel contract waarin alle afspraken duidelijk worden omschreven incl de materialen die gebruikt gaan worden.

Wat mag je van je aannemer verwachten?
Om je bouwproject te realiseren komen er veel verschillende disciplines bij kijken. Bijvoorbeeld installateurs, elektriciens, toeleveranciers, bouwmaterialen, etcetera. De aannemer neemt een  opdracht aan om het bouwproject te realiseren en alle activiteiten en mensen die hier voor nodig zijn te coördineren. Hij is dus de ondernemer. Met de opdrachtgever spreekt hij vooraf af dat het bouwproject binnen een afgesproken budget en afgesproken tijd wordt opgeleverd.

Goede afspraken maken met jouw aannemer
Het is belangrijk om zeer goede afspraken te maken met uw aannemer. Het (ver)bouwen van je woning brengt veel geregel en enige overlast met zich mee. Wanneer je een aannemer vraagt het project op zich te nemen moet je zelf weten wat je exacte wensen zijn vooraf en een goede voorbereiding hierbij is heel belangrijk zoals oa een goed lichtplan, indelingstekening van je meubilair en eventuele interieurbouw in 2D en of 3D. Neem hier de tijd voor, zo wordt de kans op fouten een stuk kleiner en schakel desgewenst een interieurarchitect in om je hierin te adviseren en te ondersteunen. Een snelle en soepele bouw scheelt, behalve tijd, ook geld en veel stress.

Duidelijke afspraken zijn het beste vast te leggen op basis van een bouwtekening die je door een interieurarchitect (interieur) of architect (exterieur) kunt laten verzorgen. Dit zodat alles duidelijk is hoe het gaat gebeuren. Verdere afspraken met de aannemer leg je vast in een contract.

Hoe kom je bij een goede betrouwbare aannemer terecht?
De kans is groot dat je zelf niet veel aannemers kent qua kwaliteit en expertise. Vaak zul je vragen naar ervaringen van vakmensen zoals je (interieur)architect, kennissen, collega’s of familie. Als je via via bij een aannemer komt vind je dit vaak vertrouwelijker, omdat een bekende al zaken heeft gedaan met deze aannemer. De kans is groot dat het bij jou dan ook wel goed zal gaan. Je kan verder de volgende stappen nemen om een goede aannemer te vinden:

 • Informeer bij bekenden die al eerder met een aannemer gewerkt hebben hoe hij bevallen is en  bekijk eventueel het resultaat van deze verbouwing. Vraag direct ook om de kosten en het eventuele meerwerk dat hij heeft verricht.
 • Zoek op internet naar verschillende referenties over de aannemer. Of over een andere aannemer die je zelf hebt gevonden, bijvoorbeeld via internet. Het is belangrijk dat je beoordelingen kan vinden over een aannemer en of deze referenties positief zijn.
 • Neem de tijd om dit uit te zoeken, het is belangrijk dat je prijs en kwaliteit vergelijkt met de informatie die je kan vinden. Onderhandel hier daarna verder over met de aannemer.
 • Wanneer je de voorgaande stappen doet, kun je een eerste selectie maken. Vraag vervolgens offertes aan.


De voorgaande stappen zorgen al voor een eerste selectie. Vraag vervolgens offertes aan bij de geselecteerde aannemers en vergelijk ze met elkaar (kies hierbij voor de beste prijs/ kwaliteit verhouding). Let op dat veel aannemers vaak  scherpe offertes aanbieden om de klus te krijgen maar daarna vaak meerwerk achteraf extra hebben. Probeer meerwerk te voorkomen door heel duidelijke afspraken vooraf te maken.

Leg de afspraken vast (óók de laatste details van de overeenkomst!)

Contract aannemer
Het is verstandig alle afspraken officieel vast te leggen. De meeste uitvoeringen verlopen goed en zonder discussies, maar helaas komt het ook voor dat de bouw minder soepel gaat en partijen van mening verschillen over de afspraken. Het is dan handig als deze afspraken op papier staan. Dit helpt om het probleem sneller op te lossen en misschien helpt het ook problemen te voorkomen. Wanneer alles zwart op wit staat weten beide partijen wat ze van mekaar mogen verwachten.

VerBouwGarant
Als je het voornemen hebt een aannemer opdracht te geven tot je verbouwing, kan je ervoor kiezen om een VerBouwGarantie aan te vragen bij BouwGarant. Deze verbouwgarantie geeft je de zekerheid dat bij een faillssement van de aannemer de extra afbouwkosten worden vergoed.  Hier zijn wel een aantal eisen aan verbonden. Zo kan je de Verbouwgarantie alleen afsluiten als je werkt met een BouwGarant aannemer. Ook dient de garantie voor aanvang van de werkzaamheden te zijn afgesloten en moet je een getekend contract (inclusief specificatie van kosten en materialen) tussen jou en de aannemer overleggen. Na het afsluiten van de Verbouwgarantie ontvang je een certificaat. Dit certificaat geeft je de garantie. Daarnaast zijn er ook nog andere zekerheden tav verzekeringen die een aannemer kan overeenkomen met een consument. Vereniging eigen huis is ook altijd goed om lid van te zijn voor hulp mochten er disputen met je aannemer optreden.

Hoe kies ik nu de beste aannemer?

Een aannemer moet je kunnen vertrouwen. Een zorgvuldige voorbereiding moet voorkomen dat je later voor vervelende verrassingen komt te staan die je extra geld, tijd en stress kosten. Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt en deze ook zwart op wit zet. Ben kritisch en ga niet altijd voor de makkelijkste optie.

Neem voor meer informatie, voorbeelden en deskundig advies contact op met ons: www.studio-interio.com


Intresessante blog artikelen

» Een sfeervol Friethuys met 'authentieke' tegelvloer
» Graham & Brown viert 75-jarig bestaan
» Oud hout geeft karakter aan je interieur
» Impressie van de Beurs Eigen Huis
» Deze interieurtrends zien we in 2020

Ingrid Versmissen

Van jongs af aan wist ik dat mijn passie ligt bij het ontwerpen van interieurs. Het adviseren van kleurcombinaties, het maken van een maatwerk ontwerp, zoals een haard of een kast, in samenspraak met een opdrachtgever. Door mijn technische textiel achtergrond heb ik de juiste expertise om de stoffering in uw woning zo optimaal mogelijk samen te stellen. De meest comfortabele omgeving is uw huis; hier voelt u zich thuis. Daar wil ik graag aan bijdragen, want dat vind ik zelf cruciaal. Daarbij hoort dat uw huis comfortabel en doordacht is ingericht met een optimale routing en afstemming van de ruimtes op elkaar. Bij een renovatie of nieuwbouw help ik u graag met het maken van een ontwerp en de mogelijke begeleiding en uitvoering daarvan. Dat is wat ik het liefste doe; meedenken, sparren en nieuwe ideeën aandragen. Ik deel graag mijn kennis en netwerk met u. Dat is dan ook de reden dat ik deze interieurblog mocht invullen. Zo hoop ik bij te dragen aan uw interieur beleving.


Meer van deze auteur Bezoek de website

Meld je aan voor de nieuwsbrief


 


Betsel gratis woonmagazine Jouwstijl van Goossens