Vloerverwarming: waarom en in combinatie met welke vloer?

Vloerverwarming, het klinkt zo aantrekkelijk. In je eigen huis altijd verzekerd van warme voeten. Maar er zijn natuurlijk veel meer pluspunten aan het installeren van vloerverwarming in je huis. Daarbij is het wel zaak van tevoren te weten of jouw vloer geschikt is voor vloerverwarming. Dat is namelijk niet zonder meer het geval. De keuze voor vloerverwarming is wel een flinke investering, want goedkoop is het aanleggen niet. Je woning wordt er wel meer door waard, en je energierekening gaat ervan omlaag.

Vloerverwarming in combinatie met welke vloer #vloerverwarming #vloer #verwarmen #wonen 

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Is je huis goed geïsoleerd, dan kun je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken. De lompe en soms lelijke radiatoren kunnen dan verdwijnen, waardoor je ook nog eens meer ruimte in huis overhoudt. Die ruimte heb je ook nodig, want om vloerverwarming optimaal te gebruiken moet je zo’n 40 procent van de ruimte open laten in je inrichting. Zo kan de warmte zo gelijkmatig mogelijk verspreid worden over de kamer. Dat is ook een voordeel van vloerverwarming ten opzichte van radiatoren: de warmte wordt gelijkmatig over de ruimte verspreid. En omdat je voeten verwarmd worden, heb je het eerder warm Hierdoor kan de temperatuur lager ingesteld worden dan bij radiatoren. Zo is vloerverwarming dus zuiniger in verbruik van energie. In de zomer kun je de vloerverwarming overigens ook nog eens gebruiken om te koelen!

Betonnen vloer

Vloerverwarming moet gecombineerd worden met vloeren met een lage warmteweerstand, zoals betonnen vloeren. Wil je vloerverwarming combineren met een betonnen vloer, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet de vloer voorzien worden van uitzetvoegen, omdat er anders scheuren kunnen ontstaan in het beton. Door die uitzetvoegen kan het beton ‘werken’. Ook bij de verschillende verwarmingskringen moet rekening gehouden met het risico van uitzetting. Een dikte van minimaal 10 centimeter wordt aangereden voor een betonvloer. Wil je keramische tegels of keramisch parket op je vloer, dan moet ook daar rekening gehouden worden met uitzetvoegen.

Lage temperatuurverwarming

Waar het gietvloeren betreft, is het belangrijk om te weten dat een epoxy gietvloer niet werkt in combinatie met vloerverwarming. Deze kan nauwelijks krimp en uitzetting opvangen en gaat dus snel scheuren. Houten vloeren zijn ook problematisch, omdat ook hout ‘werkt’ bij temperatuurverschillen. Daarnaast werkt hout ook isolerend. Alleen met een lage temperatuurverwarming is het wellicht mogelijk om vloerverwarming te hebben. Dat geldt ook voor laminaat. Daarbij moet de ondervloer geschikt zijn voor vloerverwarming. Bij tapijt is de dikte cruciaal. Te dik tapijt werkt isolerend.

Energie vergelijken

Je wilt je investering in vloerverwarming ook graag terugzien op je energierekening. Om deze zo laag mogelijk te houden, is niet alleen verstandig gebruik van de thermostaat van belang. Ook moet je regelmatig rondkijken of je nog wel de goedkoopste energietarieven hebt. Hiervoor kun je eenvoudig online energie vergelijken. Verschillende websites hebben dit makkelijk gemaakt, waardoor je snel ziet waar je voor de komende periode het voordeligst uit bent. Ben je klaar met energie vergelijken en heb je een keuze gemaakt, dan kun je doorgaans binnen een paar klikken een nieuw energiecontract afgesloten hebben.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen