Verkleuring van je houten vloer door de zon

Houten vloer in het interieur #vloer #houtenvloer

Wanneer je een houten vloer in je huis laat leggen, heb je de keuze uit veel verschillende soorten en kleuren hout. Vooral wanneer je een massief houten vloer neemt dan kun je genieten van de vele voordelen daarvan. Een massief houten vloer is een absolute blikvanger voor je woning, geeft een warme uitstraling en is daarnaast ontzettend duurzaam. Normaliter kan een massief houten vloer een leven lang mee. Een minpuntje van een houten vloer is dat de vloer kan gaan verkleuren onder invloed van zonlicht.

Wat is de reden dat houten vloeren verkleuren?

Het verkleuren van je vloer door de zon gaat niet alleen op voor vloeren. Ook wanneer je een tapijt hebt liggen, dan zal je tapijt ook aangetast worden door het zonlicht. Hetzelfde geldt met houten meubels. Ook deze meubels zullen na verloop van tijd lichter kunnen kleuren door de zon. Hout is nu eenmaal een natuurproduct wat gevoelig is voor zonlicht. Echt definitief voorkomen dat je houten vloer aan verkleuringen onderhevig is, zal je niet lukken. Wel is het zo dat sommige houtsoorten sneller verkleuren dan andere soorten en bij sommige houtsoorten is verkleuring ook helemaal niet storend en staat het zelfs mooi. Neem bijvoorbeeld een eiken of grenen vloer. De kleur zal van heel donker naar een soort van honingachtige kleur gaan. Dit is niet storend, maar juist heel natuurlijk voor dit soort hout. Toch zijn er wel mogelijkheden om het proces van verkleuring te vertragen.

Hoe kan ik verkleuring voorkomen of vertragen?

Hoe hard de verkleuring van je houten vloer gaat is onder andere ook afhankelijk van de hoeveel ramen die je in de ruimte hebt. Je zou het verkleuringsproces kunnen vertragen door bijvoorbeeld een goede zonwering voor je ramen te hangen, zoals een rolgordijn. Een verduisterend rolgordijn verduistert een gedeelte van de ruimte en je kunt bepalen hoeveel je licht je nog doorlaat. Het is niet zo dat een rolgordijn de hele dag naar beneden hoeft. Een ander belangrijk onderdeel om het verkleuringsproces tegen te gaan is gebruik te maken van een goede uv-beschermende olie of lak. Niet elke olie of lak geeft dezelfde bescherming tegen uv-licht. Laat je dus goed voorlichten over de kwaliteit van de verschillende onderhoudsmiddelen voor houten vloeren.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief