Schade aan je vloer, wat is er gedekt?

Schade aan je vloer? Welke schade wordt gedekt #verzekering #wonen

Het kan zomaar gebeuren; er ontstaat een lek in de badkamer en je hebt waterschade aan je vloer, of er valt iets op de grond in de woonkamer en de vloer raakt beschadigd. Met welke verzekering kun je deze schade dan claimen? Welke verzekering de schade aan je vloer dekt is afhankelijk van welk soort vloer je in de woning hebt liggen. Hierbij is het ook nog van belang hoe deze vloer bevestigd is. In dit artikel lees je precies hoe dat zit.

Opstal of inboedel

Als het gaat om schade aan je vloer kun je terecht bij de opstalverzekeraar of de inboedelverzekeraar. Onder de opstalverzekering valt alles wat duurzaam met je huis verenigd is. Met andere woorden; alles wat nagelvast zit aan je huis. Alles wat niet vast zit aan je huis, maar in je huis staat valt onder je inboedelverzekering. Hoe zit het dan met vloeren? 

Voor vloeren betekent dit dat deze onder je opstalverzekering vallen wanneer je deze niet weg kan halen zonder dat er flinke beschadigingen ontstaan. Voor laminaat en parket geldt bijv. dat wanneer deze verlijmd zijn of met spijkers of schroeven vastgezet zijn, de vloer onder de opstalverzekering valt. Ook een tegelvloer ligt altijd vast, en valt daarom onder de opstalverzekering. 

Vloeren die je wel makkelijk kunt weghalen zonder dat er flinke schade beschadigingen ontstaan zijn bijv. laminaat of parket welke je lost legt, met een kliksysteem. Beschadigingen aan deze vloeren vallen dan onder je inboedelverzekering. Hiernaast geldt een uitzondering voor vloerbedekking, zoals tapijt, linoleum en vinyl. Hoewel deze vaak met lijm worden vastgezet vallen ze altijd onder de inboedelverzekering.

Welke schade wordt gedekt?

De opstalverzekering en inboedelverzekering dekken beide schade aan de vloer die plotseling en onvoorzien is. Het gaat dan in ieder geval om schade door brand- en blusschade, rookschade, schade door wateroverlast, neerslag, vorst en blikseminslag. Vaak kun je de verzekering uitbreiden met een verzekering voor diefstal en vandalisme. Het is ook mogelijk om schade veroorzaakt door eigen schuld vergoed te krijgen. Hierbij moet je denken aan een ongelukje waarbij je zelf schade veroorzaakt. Hiervoor moet je dan een allriskverzekering afsluiten. Met het afsluiten van een allriskverzekering is alle schade aan de vloer gedekt, mits het niet veroorzaakt is door opzet of grove nalatigheid van jezelf.

Kiezen van een inboedel- en/of opstalverzekering

Het is niet verplicht om een opstal- en of inboedelverzekering af te sluiten. Het is echter wel verstandig om dit te doen. Als je schade hebt aan je woning of de spullen in je woning, kunnen de kosten hoog oplopen. Veel hypotheekverstrekkers stellen het afsluiten van een opstalverzekering overigens wel verplicht. Wanneer je een huurwoning hebt kun je zelf geen opstalverzekering afsluiten, want de verhuurder (koper) is hier verantwoordelijk voor. Wel ben je altijd zelf verantwoordelijk voor de inboedelverzekering.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen