Schade aan de vloer door lekkage: dekt de verzekering alles?

Schade aan de vloer door lekkage: dekt de verzekering alles? #vloer #schade #verzekering

Het kan iedereen overkomen: je komt thuis en de vloer staat blank. Een lekkage. Dat betekent het einde van die mooie vloer. Gelukkig heb je een goede opstal- en inboedelverzekering. Maar op welke verzekering kun je in dit geval aanspraak doen? En welke kosten worden er precies vergoed?

Dekking bij lekkage

Een onvoorziene lekkage die je vloer beschadigt, is altijd vervelend. Gelukkig wordt schade aan je vloer door lekkage bijna altijd wel gedekt wordt vanuit je opstal- of inboedelverzekering. Voorwaarde daarbij is dan natuurlijk wel dat de lekkage niet je eigen schuld is. Onderhoud je je woning niet goed en ontstaat daardoor een lekkage, dan kun je naar je centen fluiten. Is de lekkage echter het gevolg van een gebeurtenis die je niet had kunnen voorzien, dan wordt je nieuwe vloer gewoon vergoed.

Er kunnen verschillende vormen van lekkage zijn. Zo kan er iets buiten je woning zijn gaan lekken, zoals dakgoten of het dak zelf. Of er gebeurt iets binnen in de woning met de leidingen van de centrale verwarming of een waterleiding. Welke oorzaak het is, maakt niet uit: de gevolgschade wordt betaald.

En hier wordt een belangrijk punt geraakt: alleen de gevolgschade wordt vergoed. Dit is de schade die veroorzaakt wordt door de lekkage. Het repareren van de lekkage zelf hoeft niet onder de dekking te vallen. Overigens hanteren verzekeraars allemaal hun eigen voorwaarden. Wat jouw verzekering precies dekt, vind je terug in de polisvoorwaarden.

Inboedelverzekering of opstalverzekering?

Het is niet altijd direct duidelijk bij welke verzekering je je schade moet claimen. Algemene regel is dat iets onder de inboedel valt als je het mee kunt nemen zonder iets kapot te moeten maken. Voor een vloer geldt dat echter niet altijd. Een zwevende laminaatvloer kun je gemakkelijk verwijderen en wordt dan ook als inboedel gezien. Als de vloer vastzit aan je huis, bijvoorbeeld als het een tegelvloer of een verlijmde parketvloer is, dan valt deze onder de opstalverzekering. Tapijt dat aan de ondervloer vastgelijmd is, is dan wel weer onderdeel van de inboedel. Zo zie je dat er gemakkelijk discussie kan ontstaan over wie je schade moet vergoeden.

Ook hier geldt dat de polisvoorwaarden van je inboedel- of opstalverzekering uitsluitsel kunnen geven. Helaas blinken die voorwaarden niet altijd uit in duidelijkheid. Om te voorkomen dat beide verzekeraars naar elkaar gaan wijzen als de situatie niet helder is, is het handig de opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Soms is het ook nog goedkoper meerdere verzekeringen in één pakket af te sluiten.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen