Huis met vloerverwarming: hoe zit het met het energieverbruik?

Huis met vloerverwarming: hoe zit het met energieverbruik #vloerverwarming #wonen #energieverbruik #energieverlijken

Vloerverwarming wordt steeds vaker toegepast in de nieuwbouw, en ook in bestaande woningen wordt de wens van een verwarmde vloer vaak vervuld. Het zorgt voor een vleugje luxe, wooncomfort en je bespaart er ook nog eens ruimte mee. Maar welke verschillende soorten vloerverwarming zijn er? Wat zijn de voornaamste voor- en nadelen van vloerverwarming? En wat doet vloerverwarming eigenlijk met je energieverbruik? Wij zetten het voor je op een rij.

Verschillende soorten vloerverwarming

Er zijn veel verschillende soorten vloerverwarming. Zo zijn er natbouw- en droogbouwsystemen. Natbouwsystemen worden het meest gebruikt voor vloerverwarming, omdat deze goedkoper zijn dan de droogbouwsystemen. Natbouwsysteem worden echter in het cement geplaatst, terwijl droogbouwsystemen gewoon op een vlakke grond kunnen worden geplaatst, zoals op bijvoorbeeld een noppenplaat. Dit systeem is iets duurder, maar wel duurzamer en zuiniger.

Daarnaast kan er onderscheid gemaakt worden tussen vloerverwarmingssystemen die zijn aangesloten op de cv-ketel, omdat ze werken met warm water, en elektrische systemen. Bij een systeem dat is aangesloten op de ketel, circuleert het water door de buizen onder de vloer, wat ervoor zorgt dat de vloer – en dus het huis – lekker opwarmt. Elektrische vloerverwarming staat hier los van.

Voor- en nadelen

Het installeren van vloerverwarming kent enkele nadelen. Zo is de keuze in vloermaterialen en de afwerking hiervan beperkt, omdat niet alle vloermaterialen bestand zijn tegen hitte. Daarnaast kan het aanleggen van de vloer prijzig zijn, en kan vloerverwarming niet in alle gevallen dienen als hoofdverwarming. Dit is voornamelijk het geval in niet goed geïsoleerde woningen. Daardoor moet je soms een extra warmtebron hebben, zoals een radiator of een kachel.

Toch zijn er ook veel voordelen. Zoals eerder gezegd zorgt vloerverwarming voor luxe en extra wooncomfort. Daarnaast bespaart het ruimte, omdat de verwarming verwerkt is in de vloer en je geen radiatoren meer in huis hebt. Ook de luchtkwaliteit in je huis verbetert. Omdat de verwarming vanuit de grond komt, is de luchtcirculatie minimaal. Dit zorgt ervoor dat er minder stof in de lucht hangt. Bovendien is de benodigde temperatuur in een ruimte lager dan bij traditionele verwarmingssystemen. Hierdoor bespaar je energie, en verlaag je je stookkosten.

Het energieverbruik

Wanneer je volledig overstapt op een vloerverwarming, kun je jaarlijks tot wel 15 procent besparen op energiekosten. Vloerverwarming zorgt er namelijk voor dat warmte verspreid wordt onder het vloeroppervlak. Deze stralingswarmte zorgt ervoor dat je al snel een aangename warmte voelt, terwijl de verwarming nog niet op volle toeren draait. Je hoeft daardoor minder hard te stoken. Dit is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Wil je graag nog meer energie besparen, of heb je het idee dat je nog te veel betaalt? Dan is energie vergelijken aan te raden. Door middel van energie vergelijken kun je er namelijk achter komen of je niet te veel betaalt. En misschien ben je nog goedkoper uit bij een andere leverancier wanneer je gebruikmaakt van vloerverwarming. Zo kun je wellicht honderden euro's besparen op jaarbasis.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen