pinterest
Vloeren van natuursteen

Vloeren van natuursteen

Natuursteen vloeren kennen een lange historie. Duizenden jaren geleden werd het al toegepast voor openbare gebouwen en woningen. Het is tijdloos, duurzaam én uniek. Geen steen is hetzelfde, dus elke vloer is geheel eigen en anders. Ook kan natuursteen op verschillende manieren worden bewerkt (slijpen, polijsten), waardoor het nog persoonlijker wordt. Daarnaast bestaan er talrijke kleuren, patronen en structuren. Zelfs binnen één soort, zoals marmer. Natuursteen heeft een aantal belangrijke pluspunten in vergelijking met andere vloerbedekkingen. Het is tijdloos, slijtvast en comfortabel bovendien. Een natuursteenvloer is een investering. Maar het is meestal ook waardevermeerderend voor de woning.

FotoVloeren van natuursteen   FotoVloeren van natuursteen

Vele soorten en mogelijkheden

Natuursteen is ongeëvenaard veelzijdig. Alleen al de soorten: marmer, kalksteen, graniet, leisteen en kwartsiet om er maar eens een paar te noemen. Maar ook voor wat betreft de kleur, structuur en de afwerking: ruw, mat, of glanzend. Kortom: wie kiest voor natuursteen op de vloer, stapt binnen in een wereld vol mogelijkheden. Tot voor kort was het gangbaar om te kiezen voor meerdere soorten natuursteen in het interieur: marmeren vensterbanken, leisteen op de vloer en een graniet aanrechtblad et cetera. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor één soort natuursteen dat vervolgens binnenshuis wordt doorgetrokken om eenheid en ruimte te creëren.

FotoVloeren van natuursteen   FotoVloeren van natuursteen

Belangrijke begrippen in de wereld van natuursteen

Wanneer u zich oriënteert op een natuurstenen vloer zal het u geregeld duizelen voor de ogen. Impregneren, polijsten, boucharderen, vlammen zijn maar een aantal van die veel gebruikte termen. Hieronder vindt u in het kort de belangrijkste begrippen op een rij.

Gekalibreerd of niet gekalibreerd. Niet gekalibreerd natuursteen verschilt in dikte waardoor het lastiger egaal te leggen is. Daarom wordt het in de nog natte dikke specielaag geduwd waardoor de hoogteverschillen worden opgeheven. Daarentegen is gekalibreerd natuursteen op gelijke dikte gefreesd, hierdoor kan het met een dunne lijmlaag worden geplaatst.

Laag over laag. Natuursteen wordt in de regel gelegd op een egaliserende tussenvloer (cementdekvloer) die bestaat uit cement, water en zand.  Maar het kan ook rechtstreeks op de betonvloer worden gelegd (met specielaag) of op een oude tegelvloer (met lijm en een primer)

FotoVloeren van natuursteen   FotoVloeren van natuursteen 

Glanzend. De glans op natuursteen wordt verkregen door oppervlak te schuren tot mat- of hoogglans. Tegel worden uit grote blokken gezaagd. Het doffe gezaagde oppervlak wordt met steeds fijnere slijpschijven bewerkt tot de steen  een matglans heeft. De laatste schuurronde wordt zoeten genoemd. Matglans wordt daarom ook wel ‘gezoet’ genoemd. Door dit oppervlak verder te bewerken met een polijstschijf en polijstpoeder ontstaat een polijst- of hoogglans. Zowel zoeten als polijsten kennen gradaties, deze hebben betrekking op de glansintensiteit.

Ruw. Er zijn methoden die de vloer opruwen en daarmee voorzien van een anti-slip oppervlak. Boucharderen is er zo eentje. Dit gebeurt met een puntige slaghamer, die vergelijkbaar is met de tartaarhamer van de slager. De slaghamer wordt op het oppervlak geslagen, waardoor een pokdalig maar regelmatig oppervlak ontstaat... Vlammen is een andere ruw maak techniek. Door het oppervlak bloot te stellen aan een hete vlam en daarna snel te koelen met water, springen er deeltjes van het natuursteen af. Een gevlamd oppervlak toont ruw en lijkt op dat van leisteen.

FotoVloeren van natuursteen   FotoVloeren van natuursteen

Bescherming en onderhoud

Niet elke natuurstenen vloer heeft een beschermingslaag nodig. In de regel geldt dat een lichtgekleurde vloer en/of een doffe of ruw afgewerkte vloer wordt voorzien van een beschermingslaag. De kleur wordt er meestal wel intenser of donkerder door en ook de mate van stroefheid kan erdoor veranderen. Er zijn middelen met een tijdelijke en permanente werking.

Permanente bescherming Impregneer wordt eenmalig opgebracht en dringt in de poriën van het natuursteen. Daardoor slijt het nauwelijks door het gebruik. Het beschermt langdurig tegen vuil, vlekken en de indringing van vocht. Impregneer heeft weinig invloed op de stroefheid en het ademend vermogen van natuursteen. Het verdiept de steenkleur. Een coating legt als het ware een filmpje over het natuursteen, dit laagje slijt er mettertijd langzaam af (als parketlak). Daarom kan het nodig zijn om het natuursteen na enige tijd opnieuw te behandelen. Een coating is leverbaar in mat- en hoogglans en geeft een hoge bescherming tegen vuil, vlekken en de indringing van vocht Afhankelijk van de oppervlaktebewerking kan een coating de vloer ruwer of juist gladder maken. Het ademende vermogen van de natuursteen wordt sterk verminderd en de steenkleur verdiept. Let op: Impregneer, was en vooral een coating belemmert het natuursteen te ademen. Let er daarom goed op dat de ondergrond op het moment van behandelen voldoende is opgedroogd, anders kunnen er later vochtplekken in het natuursteen ontstaan.

Tijdelijke bescherming en onderhoud Na reiniging met een dweilwas of een zeepoplossing blijft er een dun laagje achter op uw natuursteenvloer, dat een beperkte en tijdelijke bescherming biedt tegen vocht, vuil en vlekken. De vloer toont fris, wel kan de vloer er gladder door worden! Was is er zowel in een mat- of hoogglans uiterlijk Gebruik het niet te vaak, omdat zich dan op weinig belopen plaatsen een dikke laag kan vormen. Als er nog voldoende product aanwezig is kan de glans door opwrijven worden hersteld.

bron: www.centrumnatuursteen.nlFotoVloeren van natuursteen

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen